NYHETER

Cat oppgraderer pukk-lasterne

Caterpillar 980, pukk-lasteren framfor noen her til lands, er kommet i ny og oppgradert versjon. Økt produktivitet, bedre førerkomfort og lettere serviceforhold er stikkord for den nye H-serien.

14. feb. 2006 - 14:18

Sammen med et skred av andre produktnyheter, lanserer Cat denne våren en helt ny H-serie av de mellomstore hjullasterne. 31-tonneren 980 er en velkjent arbeidshest på det norske markedet, og modellbetegnelsen H innebærer flere vesentlige og interessante nyheter.

En fører som kjenner Cat'en godt fra før, vil raskt merke at girskiftet er blitt mykere enn før. Det er et resultat av en ny elektronisk enhet som styrer trykket på girkassa. Mykere girskift innebærer også mindre slitasje, og mindre slitasje betyr reduserte sercivekostnader. Derfor er skiftintervallene for giroljefilteret fordoblet til 1000 timer.Nytt kjølesystem

Den største visuelle forskjellen fra den forrige modellen er at motordekslet er blitt bredere. Årsaken til det ligger i flere forhold. For det første er det tatt en ny type radiator i bruk, hvor man har gått fra et dobbelgjennomstrømmingsprinsipp til enkel gjennomstrømming av luften. Årsaken til det ligget i at både kjøeevnen og ikke minst renholdet av de nye radiatorene er bedre.

Som alle andre nye Cat maskiner som kommer nå, har også Cat 980 H fått ny motor med såkalt Acert-teknologi, Cats egen patent for å rense avgassene i henhold til kravene i Steg IIIA. Motoren er utstyrt med en avansert elektronisk motorkontroll, enda mer presis innsprøytningsteknologi og forfinet styring av alle motorens funksjoner.

Den sekssylindrede motoren har 15,2 liters slagvolum. Det er oppsiktsvekkende å se hvilke effekt den nye elektroniske motorstyringen gir i brenselforbruk. På tomgang skal denne reduksjonen være helt opp mot 40 prosent, ifølge Cats egne tall.Topp forhold for føreren

Førerhytta er oppgradert, og det viktigste er lydisoleringen. Noe nytt er det også på instrumenteringssiden. Innstigningen er et kapittel for seg på slike store maskiner, og Cat har derfor konstruert en ny stige innfelt i brenseltanken og som er selvrensende. Viktig for den som har opplevd å skli på trinnene på veg ut av maskinen tidligere.

H-serien introduseres i denne omgang på Cats mellomserie av hjullastere, i alt seks vektklasser fra 938 H til 980 H.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.