MARITIM

Canada med forbud mot åpne merder

Fra sommeren 2029 vil det kun være tillatt med lukkede anlegg eller landbasert oppdrett på vestkysten.

Åpne merder kommer ikke til å være tillatt på vestkysten av Canada fra 2029.
Åpne merder kommer ikke til å være tillatt på vestkysten av Canada fra 2029. Foto: Lingalaks/Marit Hommedal
Arne FenstadArne FenstadJournalist
20. juni 2024 - 11:12

Av hensyn til den ville laksebestanden kommer oppdrett i åpne merder til å bli forbudt i provinsen British Columbia, som dekker vestkysten av landet, fra sommeren 2029, melder canadiske myndigheter

Samtidig melder de at havbrukskonsesjonene blir fornyet med fem år. Fra første juli i år kommer konsesjonene med krav om mer kontroll med lakselus og bedre overvåkning av interaksjoner med havpattedyr.

Vedtaket rammer flere norsktilknyttede habruksselskaper, deriblant Cermaq, som skriver i en pressemelding at det er ekstremt skuffende å se at deres arbeid opp mot myndighetene ikke har lyktes. Vedtaket vil påvirke distriktssamfunn og urbefolkning negativt, heter det fra selskapet. 

Den korte varigheten av konsesjonene er en betydelig barriere for investeringer, mener selskapet. 

Grieg Seafood melder at de stanser investeringer i British Columbia og faller kraftig på Oslo Børs torsdag formiddag, melder E24.

Vil støtte ny teknologi

Etter forbudet trer i kraft vil kun landbasert oppdrett og lukkede merder være tillatt. 

Regjeringen melder at de vil støtte bruken av innovativ og ren akvakulturteknologi økonomisk. Myndighetene erkjenner at lukkede systemer har høyere investeringskostnader, men Diane Lebouthillier, minister for fiskeri, hav og kanadisk kystvakt, vil innføre niårige konsesjoner til de som søker om oppdrett i vellykkede lukkede anlegg, heter det fra myndighetene. 

Ønsket om å fase ut åpne merder i Canada har lenge vært kjent, men det er først nå vedtatt en sluttdato. 

I Norge har myndighetene foreslått en miljøteknologiordning for å stimulere til mer lukket oppdrett, men Havbruksutvalget, som leverte sine forslag i september i fjor, har i stedet foreslått en miljøfleksibilitetsordning som innebærer at oppdrettere med lukkede anlegg kan få produsere mer fisk.

Eivin Berge (t.v.) og Tor Magne Madsen på vei ut til fiskegloben utenfor Stavanger. Bildet er fra da TU besøkte anlegget i 2021. Nå tror Madsen at et canadisk oppdrettsforbud kan sette lukkede anlegg på agendaen igjen.
Les også

Produsent av lukkede oppdrettsanlegg: Tror canadisk oppdrettsforbud vil smitte

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.