OLJE OG GASS

Bytter norsk gass mot kasakhstansk olje

Ole K. Helgesen
11. mars 2009 - 10:23
Vis mer

Statssekretær i Olje- og energidepartementet, Liv Monica Stubholt, og StatoilHydro-sjef Helge Lund, var i Kasakhstan i slutten av februar.

Der diskuterte de mulighetene for et felles olje- og gass-samarbeid og StatoilHydros muligheter for å delta i utvinningen av landets enorme olje- og gassressurser.Samarbeid i andre land ABAY-FELTET: Offshorefelt i den kasakhstanske sektoren av det kaspiske hav. Det ligger 60 til 70 kilometer nordvest for Buzzachi-halvøya.
Samarbeid i andre land ABAY-FELTET: Offshorefelt i den kasakhstanske sektoren av det kaspiske hav. Det ligger 60 til 70 kilometer nordvest for Buzzachi-halvøya.

Samarbeid i andre land

Ifølge Kazakhstan Today møtte Stubholt og Lund statssekretær Kanat Saudabayev, energiminister Sauat Mynbayev og sjefen for statsoljeselskapet Kairgeldy Kabyldin.

– Vi ønsker et samarbeid mellom de selskapene som ikke bare dreier seg om Det kaspiske hav, men også i andre land. Vi vil også at de skal dele teknologi, juridisk og kommersiell informasjon, sa Saudabayev etter møtet.

Statoil var i forhandlinger med KazMunayGas i 2005 om deltakelse i oljefeltene Abai og Issatay, men i 2006 introduserte Kazakhstan et moratorium som medførte at ingen nye lisenser skulle tildeles.

Dermed ble forhandlingene avbrutt. Men nå er de altså gjennopptatt.Byttehandel

Ifølge det kasakhstanske nettstedet Gazeta har kasakhstanske myndigheter foreslått at StatoilHydro får en andel på 50 prosent i Abai-prosjektet mot at KazMunayGas får en ukjent andel fra StatoilHydro-felt som har tilgang til markedene i Sentral- og Øst-Europa.

Det er trolig gassressurser kasakhstanerne vil ha.

StatoilHydros har ressurser på norsk sokkel, i Nord-Afrika og Aserbajdsjan som er knyttet til Sentral-Europa. Men Teknisk Ukeblad kjenner til at KazMunayGas ønsker å komme inn i Norge.

I februar ba Olje- og energidepartementet Oljedirektoratet om å vurdere prekvalifisering av KazMunayGas som rettighetshaver på norsk kontinentalsokkel.

Selskapet har stiftet et datterselskap, kalt KMG EP Norge AS, som ble registrert i Foretaksregisteret i januar.– Avtalen forberedes FORHANDLER: Vi forhandler om å komme inn i Kasakhstan, sier talskvinne i StatoilHydro, Mari Dotterud.
– Avtalen forberedes FORHANDLER: Vi forhandler om å komme inn i Kasakhstan, sier talskvinne i StatoilHydro, Mari Dotterud.

– Avtalen forberedes

Ifølge kommunikasjonsavdelingen til KMG forberedes det nå en avtale mellom selskapene hvor StatoilHydro får tilgang til ressurser i Kasakhstan mot at KazMunayGaz overtar andeler fra det norske selskapet.

StatoilHydros talskvinne for den internasjonale virksomheten, Mari Dotterud, vil ikke bekrefte innholdet i avtalen.

– Vi har som policy at vi ikke kommenterer kommersielle forhandlinger. Vi jobber med å utarbeide en intensjonsavtale med KazMunayGas som skal være klar i løpet av året. Men det er altfor tidlig å si noe om innholdet i avtalen, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Informasjonssjefen bekrefter at selskapet er interessert i flere felt i Kasakhstan.Stort felt

Kasakhstan har de niende største oljereservene i verden. Man antar at det finnes rundt 40 milliarder fat olje i landet. Dette er rundt halvparten av Russlands oljereserver.

Abai-feltet, som StatoilHydro forhandler om, er også stort. Offisielt inneholder feltet 2,8 milliarder fat olje.

Men dette er sannsynligvis spekulasjon ettersom det ennå ikke er boret på feltet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.