KLIMA

Bygninger på Svalbard synker mer enn forventet

– Verdiene er overraskende høye, ifølge Sintef-forsker.

Bygningene i Longyearbyen synker mer enn de målte bygningene andre steder på Svalbard. UNIS' relativt nye gjestehus (grå og gul bygning midt i bildet) sank i fjor med 8 millimeter på flere av målepunktene.
Bygningene i Longyearbyen synker mer enn de målte bygningene andre steder på Svalbard. UNIS' relativt nye gjestehus (grå og gul bygning midt i bildet) sank i fjor med 8 millimeter på flere av målepunktene. Foto: Eirik Helland Urke
8. aug. 2019 - 15:45

– Etter bare to år ser vi ganske store utslag, særlig i Longyearbyen. Dette kan i alle fall delvis tilskrives klimaendringer, sier Sintef-forsker Anatoly Sinitsyn til Svalbardposten.

Sinitsyn er sivilingeniør innen geoteknikk og deltar i et prosjekt hvor forskere måler hvor mye bygninger på Svalbard beveger seg. Arbeidet har vart i to år og allerede nå ser forskerne overraskende resultater, ifølge lokalavisen.

  Foto: Sintef

Kan ikke måle mot havnivået

Målingene foregår i Svea, Barentsburg, Pyramiden og Longyearbyen. I hver bosetting har forskerne funnet seg et referansepunkt, koblet til grunnfjellet.

I Longyearbyen brukes to punkt nederst på pipa til Energiverket. 

– Hvis vi hadde målt i forhold til havnivået, ville vi funnet ut at bygningene stiger. Det er fordi Svalbard fortsatt stiger ganske mye etter siste istid, sier professor i arktisk infrastruktur, Arne Aalberg til Svalbardposten.

Les også

Sank åtte millimeter på ett år

Et bygg skal normalt synke fra 1,5 til 3 millimeter i året. Men det siste året har Unis Guest House i Longyearbyen sunket med om lag 8 millimeter på seks av atten målepunkter. I snitt synker bygningen med tett oppunder 4 millimeter i året.

The Vault, som er et nytt bygg, har sunket med om lag 3 mm på tre av åtte målepunkt. 

– Verdiene er overraskende høye, og vi tror at noe av dette kan relateres til at det er blitt varmere, sier Anatoly Sinitsyn.

Varmere klima gjør at trepelene som husene er bygget på, råtner i større grad enn før. 

Les også

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.