Bygning raste sammen på fabrikk i Halden: – Person satt på do, og toalettet forsvant under ham

Ingen av de 21 personene som var på jobb, ble skadet da at deler av en bygning på papirfabrikken Saugbrugs i Halden raste sammen under ett fjellras natt til torsdag.

Deler av en bygning på papirfabrikken Saugbrugs i Halden har falt sammen etter at deler av en fjellskrent raste inn i bygningen.
Deler av en bygning på papirfabrikken Saugbrugs i Halden har falt sammen etter at deler av en fjellskrent raste inn i bygningen. Foto: Fredrik Varfjell/NTB
27. apr. 2023 - 08:08

– Det er bare et mirakel at ikke menneskeliv har gått tapt. Det var så dramatisk at et menneske satt på do, og toalettet forsvant under ham, sier leder Ole Christian Torgalsbøen for Halden Brannvesen til Halden Arbeiderblad.

Det befant seg 21 personer inne i bygningen da hendelsen fant sted. Alle disse er gjort rede for, og ingen er skadd.

Torgalsbøen priser seg lykkelig over at ingen ble skadd.

Det er 100 meter fra skredet og inn til nærmeste bebyggelse på toppen av fjellet, som ikke er vurdert til å være et farlig område, fastslår Torgalsbøen.

Fjellet raste inn i bygningen

– Det var deler av fjellet som raste inn i bygningen. Det førte til at flere kraner veltet, og at deler av bygningen falt sammen, sier vaktleder Arne Normi ved Øst 110-sentralen til NTB.

Politiet fikk melding om hendelsen rundt klokka 4.35, sier operasjonsleder Trond Lorentzen i Øst politidistrikt til NTB.

– En person var en kort tid sperret inne, men ble frigjort etter kort tid. De ansatte har samlet seg og blir ivaretatt av helsevesenet sammen med kommunen og arbeidsgiver.

Lorentzen opplyser at vegger og tak har rast sammen.

– Flaks at det gikk bra

En av de ansatte forteller om dramatikken til Halden Arbeiderblad:

– Det var helt spinnvilt. Jeg forstår det ikke. Det er bare flaks at det gikk bra med oss 21 som var på jobb, sier den ansatte.

Han sier det var flaks at raset skjedde på natta, når de tross alt er få på jobb. De ansatte fikk beskjed om å dra hjem og hvile. Så skal skiftet samles for en debrif torsdag ettermiddag.

Politiets innsatsleder Anders Strømsæther sier til avisen at raset var en tøff opplevelse for mange ansatte.

– Utrolig nok har ingen personer kommet til skade, det er vi glade for, sier han.

Produksjonen stoppes i en lengre periode

Klokken 8.44 torsdag skriver politiet på Twitter at hendelsen nå er overtatt av Norske Skog, som eier papirfabrikken.

Norske Skog skriver i en pressemelding at raset fører til at produksjonen ved fabrikken vil stoppes i en lengre periode.

– Det har vært et stort skred som har forårsaket stor skade på bygningen PM6 på Saugbrugs. Vi jobber med å få full oversikt over situasjonen og risikoen for flere skred, men på nåværende tidspunkt blir det ansett å være for farlig å gå inn i området, skriver selskapet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Dette vil føre til produksjonsstopp i en lengre periode. Det viktigste er at ingen ble skadd i skredet, men det har vært en traumatisk og sjokkerende opplevelse for alle de involverte og lokalsamfunnet, sier konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog.

Raset kommer samme dag som det ble kjent at Ombudstvedt går av som konsernsjef i selskapet etter mer enn tolv år. Det er ingen sammenheng mellom avgangen og skredet.

Fabrikkbygningen i Halden har en produksjonskapasitet på 260.000 tonn magasinpapir årlig.

Norske Skog opplyser at produksjonen ved papirmaskinen PM4 på Saugbrugs fortsetter.

Tidspunkt for planlagt gjenåpning av gamle og nye E6 ved Stenungsund i Sverige, som ble rammet av kvikkleireskred 23. september i 2023, er høsten 2024.
Les også

Sverige: Tre pågrepet etter kvikkleireskred

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.