NYHETER_BYGG

Byggnotiser

Veslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
15. nov. 2001 - 17:24

Murhus på frammarsj

Stadig flere velger å bygge murhus. Tilbakemeldinger fra byggherrene er at boligene bruker mindre energi, er lune om vinteren og svale om sommeren. Murhus krever mindre vedlikehold, og de gir god lydisolasjon. I tillegg puster huset godt og har et godt inneklima, skriver Byggmesteren i siste nummer.

Boligsenteret Møre as i Ålesund, opplever for tiden svært stor interesse og ser et stort potensial for murhus i Norge. Det er spesielt to grupper kunder som utmerker seg: Andregangsbyggere og unge nyetablerere. Førstnevnte gruppe er lei vedlikeholdet, og sistnevnte er åpne for nye løsninger og er mindre bundet til tradisjonelle norske byggemetoder.

En av grunnene til at det er så lite murhus i Norge, mener mange skyldes håndverkertradisjonene. I tillegg råder det mange fordommer om murhus, blant annet om fuktproblemer og kalkutslag. (vn)

IT-nytt for byggebransjen

Entprenørene kan nå kjøpe et datasystem med en integrert totalløsning for kalkyle, prosjekt- og økonomistyring samt elektronisk dokumenthåndtering, kalt Bransjeløsningen Bygg og Anlegg. IT-løsningen er en del av BIT-prosjektet (Bransjeorienterte IT-prosjekter for effektiv forretningsdrift) og delfinansiert av SND.

Brødrene Ulveseth i Bergen er en av bedriftene som har tatt systemet i bruk. Bransjeløsningen består av HolteProsjekt for kalkyle, økonomi og prosjektstyring i Navision Axapta fra WM-data og prosjekthåndbok fra iTet.

Økonomisjef Nils Åge Vestbø i Brødrene Ulveseth mener dette er et system som er skreddersydd for de behov entreprenørene har.

Entreprenører og andre interesserte over hele landet som ønsker å ta i bruk Bransjeløsningen Bygg og Anlegg, kan henvende seg til organisasjonen EBA. (vn)

Giftige lyspærer

Nå er også vanlige lyspærer sykemeldt. Ifølge det svenske fagbladet Ny Teknikk kan vanlige pærer lekke ut kreftfremkallende giftstoff mellom lampeglasset og metallgjengen mens de er nye. Fenol, kresol, toluen, butanol, benzodioxin og formaldehyd avgis i store mengder når lampene er tente. Dette viser en test ved Statens Provningsanstalt på en vanlig, ny 75-watts lyspære.

Disse stoffene kan være en av grunnene til at mange er overfølsomme overfor elektriske apparater.

Dosent Swaraj Paul er sjokkert over de høye verdiene. De kommer fra limet som fester glasset til sokkelen. Etter et døgn har verdiene sunket svært mye, men energisparelampene inneholder mer lim og avgir gassene litt langsommere. (lh)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.