BYGG

Byggnæringen: Smir mens jernet er varmt

Audun Lågøyr, BNL:
Audun Lågøyr, BNL: Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
15. sep. 2008 - 15:31

Byggenæringens Landsforening har reagert raskt på rapporten som fastslår at norske kommuner og fylkeskommuner har et vedlikeholdsbehov på 142 milliarder kroner.

Hele 65 milliarder av dette er på skolebygg, grunnskoler og videregående skoler.

Øker mer

– Det er en økning på 10 milliarder kroner på fem år – stikk i strid med regjeringens løfter om å pusse opp skolebygg, sier direktør Audun Lågøyr i Byggenæringens landsforening, i en pressemelding.

Kleppa refser kommunene

Løftebrudd

For tre år siden gikk partiene i den sittende regjering til valg på at de skulle pusse opp skolebygg og fylle vann i svømmebasseng som sto tomme. Nå viser det seg at omfanget av forfallet har økt.

Kommunenes Sentralforbund, KS, har kartlagt nærmere 3000 skolebygg over hele landet, og rapporten påviser fuktskader, manglende ventilasjon, vegger som ramler ned og tak som lekker.

KS-rapporten forteller også at 20 prosent av norske skoler har meget dårlige ventilasjonsanlegg og 48 prosent av de i alt 1926 grunnskolebygningene i Norge har sanitæranlegg i svært dårlig forfatning.

Ledige hender

Økonomiske analyser fra byggenæringen viser at det vil bli til dels betydelig ledig kapasitet i byggenæringen i 2009.

– Fallet i aktivitetsnivået i byggenæringen vil gjøre at om lag 10 – 15 000 arbeidstakere vil stå uten arbeid neste år. Det er dermed en gylden anledning for regjeringen til å innfri egne løfter for vedlikehold av skolebygg, sier Lågøyr.

Lån

I Soria Moria lovte Regjeringen å "videreføre og forsterke utlånsordningen for oppussing av skolebygg".

– Regjeringen må reetablere låneordningen for skolebygg. Pr. dags dato er det ikke tilført friske midler til denne ordningen. Dette må komme på plass i 2009-budsjettet, sier Lågøyr.

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa vil ikke love noen ting, men hun løfter litt på sløret: – Det ligger et grunnlag for bedre vedlikehold i statsbudsjettet som snart blir lagt frem, sier hun.

Les mer om: