BYGG

Byggevareprisene vil stige mer

Byggevarer både til private og profesjonelle husbyggere er god butikk.
Byggevarer både til private og profesjonelle husbyggere er god butikk.
Mona Strande
12. apr. 2007 - 10:41

- Vi merker ikke lavere etterspørsel som følge av økte priser. Snarere tvert imot. Vi ser tendenser til hamstring fra butikker og sluttbrukere, sier kategoridirektør Christer Brevik i Løvenskiold-konsernet til Finansavisen.

Ytterligere økning i juli

Løvenskiold-Vækerø eier Maxbo, og her har de satt opp prisene fire ganger det siste året. Med prisøkninger i april og oktober i fjor, og januar og april i år, har trelast og beslektede produkter totalt gått opp med mellom 30 og 40 prosent.

- Situasjonen er nå så ekstraordinær at flere prisøkninger kan komme, sier Brevik, som forventer at den neste økningen vil komme i juli.

Russland er viktig

Prisøkningen skyldes vareknapphet på trelast i hele Europa.

- Sterkere etterspørsel kombinert med lavere tilbud gjør at eksportprisene på trelast går opp og drar med seg øvrige priser, sier Brevik.

Tidligere har spesielt Skandinavia nytt godt av overskuddstilbud på russisk tømmer. Nå har imidlertid Russland behov for større deler av eget tømmer selv, samtidig som de har økt eksporten til Asia - noe som gir mindre salg til Europa.

5 % dyrere hus

De økte trelastprisene medfører at totalkostnadene ved å oppføre en ny enebolig er rundt fem prosent dyrere nå enn for ett år siden, skriver Finansavisen.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.