Optimera

Bygget moderne industri fra forfallen rønne

Et godt stykke ut i skogen, vest for Hamar, lå et falleferdig og nedlagt produksjonsanlegg. Trær vokste inne i de slitte lokalene. Vann og avløp manglet, vegger manglet. Knapt attraktivt for en rivningsentreprenør.

Trær og planter var på full fart inn i de nedslitte lokalene. Yttervegger mangler, vann og avløp manglet. Men målene stemte, og Optimera skapte vrakgodset om til moderne industrilokaler. (Foto: Brede Lesjø)
Regnestykkene til Optimera viste at total rehabilitering av anlegget sparte dem for 30 millioner kroner, og ga dem mer plass enn om de hadde valgt å kjøpe tomt for å bygge nytt. (Foto: Brede Lesjø)
Produksjonen er ikke helautomatisert - til det er volumene for lave. I stedet er byggeriet flyttet inn, til tørre og varme lokaler. Optimera mener det gir de beste forutsetninger for å minimere feilraten. (Foto: Joachim Seehusen)
Under produksjonen bruker Optimera elektromagneter til å justere for nye takstoler - og så holde malen stabil helt til en ny type skal settes sammen. Disse må flyttes manuelt, neste steg kan være enheter som plasserer seg selv i korrekt posisjon basert på digitale tegninger. (Foto: Joachim Seehusen)
Byggenæringens svar på Lego - ikke bare ferdig kuttet men også ferdig merket for korrekt montasje. (Foto: Joachim Seehusen)
Kundene som bestiller forhåndskuttete materialer får dem ikke bare tydelig merket, men de blir også losse på byggeplass slik at den pakken man trenger alltid ligger øverst. (Foto: Joachim Seehusen)
Stene Bergsløkken, direktør for Optimera byggsystemer, ser pellets de presser sammen fra sagflis. Pelletsene, og alt annet kapp, blir levert det lokale fjernvarmeanlegget som leverer varmt vann tilbake. (Foto: Joachim Seehusen)
Fisk ferdig, men stropper for løfting montert. Etter montasje plugges hullene. (Foto: Joachim Seehusen)
Stene Bergsløkken venter betydelig vekst for prefabrikkerte bygingselementerHan har allerede tegninger klare til et nybygg ved siden a. v eksisterende lokaler.Her ved en vegg klar til levering. (Foto: Joachim Seehusen)

Et godt stykke ut i skogen, vest for Hamar, lå et falleferdig og nedlagt produksjonsanlegg. Trær vokste inne i de slitte lokalene. Vann og avløp manglet, vegger manglet. Knapt attraktivt for en rivningsentreprenør.

Hamar: For Optimera fremstod derimot dette sørgelig utseende vrakgodset som ingen ville ha som en ren innertier. Tirsdag 10. mars åpner en nyrenovert fabrikk som skal produsere forskjellige prefab-produkter til byggenæringen.

Få tilgang til alt innhold fra tu.no og digi.no med Ekstra

  • Historisk arkiv: Teknisk Ukeblad fra 1854 til i dag
  • Rabatt på konferanser

månedlig

249,-
Tilsvarer Kr 58 per uke Bestill

årlig

2 290,-
Tilsvarer Kr 45 per uke Bestill
Automatisk fornyelse av abonnement kan stoppes når som helst
Bedrift eller organisasjon? Få tilbud her
NITO- og Tekna-medlemmer får 50% rabatt av ordinær pris ved kjøp av årsabonnement.Rabatten fås ved å oppgi medlemsnummer i bestillingsprosessen

Vanlige spørsmål

Jeg er Nito- eller Tekna-medlem. Hvorfor får jeg ikke logget inn?

Tu.no er ikke tilknyttet Tekna eller Nitos medlemsbaser. Du må registrere en ny brukerkonto på tu.no.

Jeg er Nito- eller Tekna-medlem. Hvordan får jeg rabattert pris?

Etter at du har laget en brukerkonto på tu.no og logget inn kan du legge inn ditt medlemsnummer og få 50 % rabatt.

Kan jeg få tilsendt faktura til min arbeidsgiver?

Ja. Ved kjøp av årsabonnement tilbyr vi bedriftsfaktura.

Vil abonnementet automatisk fornye seg automatisk?

Ja. Abonnementet fornyes automatisk. Du kan når som helst skru av automatisk fornyelse.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå