Nationaltheatret

Bygget fra 1899 er i elendig forfatning. Nå slåss entreprenørene om å rehabilitere Nationaltheatret

Flere stilte da Statsbygg inviterte til befaring på Nationaltheatret. Første uken i januar må de levere tilbud på omfattende rehabilitering.

Nationaltheatret er en flott bygning, men også en svært sliten og syk bygning. Nå konkurrerer entreprenører om å rehabilitere kulturbygget for nærmere en milliard kroner. (Bilde: Joachim Seehusen )
I dag styres lyd og lys fra 2. balkong. Når oppussingen er ferdig er den tjenesten flyttet ned til 1. balkong. (Bilde: Joachim Seehusen )
Thomas Gunnerud orienterer entreprenører om utfordringene de står overfor. Blant annet ønsker han senket scene, men det lar seg ikke gjøre på grunn av faren for ytterligere setningsskader. (Bilde: Joachim Seehusen )
En gruppe på knapt 20 personer fra interesserte entreprenører stilte opp da Statsbygg inviterte til befaring. Her forteller Thomas Gunnerud, prosjektelder fra Nationaltheatret om utfordringene med setningsskader. (Bilde: Joachim Seehusen )
Det tekniske utstyret er utdatert, med gamle heve- og senkeordninger for å variere scenene. Nytt utstyr kommer på plass, prislappen er beregnet til 450 millioner. (Bilde: Joachim Seehusen )
Forfallet er stedvis svært tydelig. Når det gjelder sprekkdannelsene er det vanskelig å fastslå hvor omfattende de er uten å gå lenger inn. I verste fall går de inn i bærende konstruksjoner. (Bilde: Joachim Seehusen )
Rundt om i bygget står det installasjoner som har et midlertidig preg. Når rehabiliteringen er ferdig skal alt teknisk utstyr være skiftet ut. (Bilde: Joachim Seehusen )
Ingunn Utne Krogvik, assisterende prosjektleder hos Statsbygg viser eksempler på kabelvas og utdaterte tekniske installasjoner. (Bilde: Joachim Seehusen )
Eksemplene på klattvise elektriske installasjoner er mange rundt om i teateret. (Bilde: Joachim Seehusen )
Denne heisen fra 70-tallet er eneste måte å få utstyr opp og ned til Amfiscenen. Den stopper stadig, og er fullstendig utslitt til tross for at den ble reparert for en million kroner for et par år siden. Fem etasjer trapper er alternativet. (Bilde: Joachim Seehusen )
Amfiscenen skal fornyes, og blir beholdt. Malersalen blir ikke lenger brukt som scene etter oppgraderingen. (Bilde: Joachim Seehusen )
Bak hovedscenen ligger dette rommet reservert for skuespillere. Det er totalfredet, og gir entreprenørene store utfordringer med å finne plass til et moderne og oppgradert anlegg. (Bilde: Joachim Seehusen )
Stukkatur og imponerende utsmykkning er det mye av rundt i teateret. (Bilde: Joachim Seehusen )
Her har setningsskader ødelagt så mye at det er bygget opp midlertidig støtte, og lagt inn et falskt tak med liksom-stukkatur. (Bilde: Joachim Seehusen )

Flere stilte da Statsbygg inviterte til befaring på Nationaltheatret. Første uken i januar må de levere tilbud på omfattende rehabilitering.

Nationaltheatret er staselig, og fasaden ser forholdsvis pen ut. Men synet bedrar. Bygget som ble tegnet av arkitekt Henrik Bull og åpnet i 1899 er i elendig forfatning. Nå forbereder Statsbygg total renovering.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå