Etter fire dager med streik kom Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening fram til en ny tariffavtale. Avtalen ligger innenfor rammene til frontfagene.
Rundt 19.000 bygningsarbeidere har streiket siden tirsdag morgen. Lørdag ettermiddag troppet forhandlerne for Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening opp på Riksmeklingsmannens kontor. Forslaget til løsning som meklingsmann Merete Smith la fram, ble godtatt av partene. Dermed var møtet over etter en time.
Tilfreds forbund
Fellesforbundet er fornøyd med den nye avtalen, som blant annet innebærer en økning i minstelønna på 9 prosent, ifølge LO-Aktuelt. Neste år skal den reguleres med 2,9 prosent.
– Vi har streiket i fire dager fordi det ikke forelå noen helhetlig løsning som vår forhandlingsdelegasjon kunne gå inn for. I Riksmeklingsmannens forslag ligger det nå inne en betydelig økning av minstelønnssatsene inneværende år, pluss en avtalt økning for mellomoppgjøret neste år. I tillegg fikk vi på plass en reguleringsbestemmelse for minstelønnssatsene som var særdeles viktig for oss, sier forhandlingsleder Anders Skattkjær.
Tariffen opp
Han legger til at det var spesielt avgjørende å få løftet minstelønnsbestemmelsene for medlemmene innenfor ISO-fagene (isolering, stillas og overflatebehandling).
– Det er også gitt et godt påslag på akkordtariffene, og det er gitt en viktig presisering av hva som er grunnlaget for justering av akkordtariffene framover, sier han.
Akkordtariffen ble oppjustert med 4,8 prosent.
Maner til måtehold
Byggenæringens landsforbund er ikke fullt så tilfreds. BNL-sjef Ketil Lyng synes oppgjøret ble for dyrt og er bekymret for at utgiftene kommer til å bli veltet over på kunder og konkurranseutsatt industri.
– Oppgjøret ble høyere enn ønskelig og representerer en utfordringen for næringens konkurransekraft. Det er nå viktig at det vises moderasjon ved lokale oppgjør, formaner Lyng.
Han er tross alt glad for at streiken ble avblåst såpass raskt.
– Det er godt for bedriftene og de ansatte at streiken nå er over. Landet trenger en byggenæringen som har kompetanse og kapasitet til å løse de store oppgavene innen bygg og infrastruktur, sier Lyng.
Forslaget går nå til uravstemning 28. april, samme dag som for frontfagene. (©NTB)