ENERGI

Bygger vindpark i Finnmark

Camilla Aadland
21. sep. 2005 - 15:38

Byggingen av vindparken starter umiddelbart. Når anlegget står ferdig neste høst, blir det Statkrafts første vindpark i Finnmark. Vindparken får en samlet installert effekt på inntil 40 MW.

– Byggingen av Kjøllefjord vindpark er en følge av bred og tung satsing i Statkraft på nye, miljøvennlige energiløsninger, sier konsernsjef Bård Mikkelsen i en pressemelding.

70 meter

Turbintårnene blir 70 meter høye. Rotoren får en diameter mellom 76 og 110 meter, avhengig av mølletypen som velges. Vindkraftverket vil kunne gi 60 årsverk regionalt i anleggsfasen. I driftsfasen vil vindparken sysselsette 2-3 medarbeidere lokalt.

Kjøllefjord vindpark er planlagt på Gartefjellet sør for Kjøllefjord i Lebesby kommune. Det vil først bli bygget anleggsvei frem til vindparkområdet. Utbyggingskostnadene er i overkant av 400 millioner kroner, og prosjektet har mottatt 83 millioner kroner i støtte fra Enova.

På vei mot målet

Kjøllefjord vindpark er Statkrafts fjerde store vindkraftutbygging. Den første var byggetrinn 1 av Smøla vindpark (40 MW), som ble åpnet høsten 2002. Hitra vindpark (55 MW) åpnet i oktober i fjor, og byggetrinn 2 av Smøla vindpark (+110 MW) åpnes av Gro Harlem Brundtland 27. september i år.

Med Kjøllefjord vindpark i drift neste høst vil Statkrafts vindparker til sammen produsere ca 750 GWh. Det tilsvarer elektrisitetsforbruket til 37.500 husstander. Dermed er Statkraft på god vei mot målet om at selskapets vindparker skal produsere til sammen 2 TWh innen 2010. Det vil dekke strømbehovet til ca 100.000 husstander.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.