KLIMA

Bygger vindmøller der staten vil

28. apr. 2008 - 05:47

Kommunens vetorett gjennom plan- og bygningsloven som gjelder i dag, faller bort.

Regjeringen foreslår i lovutkastet at alle energianlegg for produksjon og infrastruktur for overføring og omforming av kraft «uavhengig av energikilde» ikke skal omfattes av kommunenes ansvarsområde innenfor plan- og bygningsloven.

Har en en slags vetorett

Ekspedisjonssjef Tom Hoel i Miljøverndepartementet bekrefter overfor NTB at reguleringsmyndigheten i slike saker foreslås flyttet fra kommunene til NVE og OED.

Han sier at kommunene fortsatt vil ha en slags vetorett i de tilfeller der arealer er lagt ut til andre formål, som for eksempel landbruksformål. Der kan det ikke uten videre bygges en vindmøllepark.

Uheldig

Ordfører Iver Nordseth (V) i Smøla, som også er styreleder i Landssammenslutninga av Norske Vindkraftkommuner (LNVK), sier til NTB at det ikke vil være bra dersom det lokale folkestyret blir svekket ved at kommunens vetorett faller bort.

Vedtak om en vindkraftutbygging i en kommune må gjøres lokalt, mener Nordseth.

Oppfordrer regjeringen

Kommunene har et styringsredskap ved at den vedtar reguleringen av et område. Nordseth mener denne retten må bestå.

Han oppfordrer heller regjeringen til å sikre kommunene et stabilt og godt rammeverk for å stille naturressursene sine til disposisjon.

Overgrep

Stortingsrepresentant og miljøpolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Tord Lien, sier til NTB at den nye loven legger opp til at kommuner kan tvinges til å akseptere vindmølleutbygging på sine arealer, og det uten at viktige nasjonale hensyn ligger til grunn for slik regulering.

Spørsmål om hensynssoner

Lien sier at forslaget til ny plan- og bygningslov er fullt av overgrep mot lokaldemokratiet i spørsmål om hensynssoner, strandsoner og randsoner og så videre.

Men at kommunene skal fratas enhver form for reguleringsmyndighet overfor vindmølle-, og for den saks skyld også gasskraftutbygging, er jo fullstendig uhørt. Dette kan umulig være god Senterparti-politikk, mener han.

Brudd

Det regjeringen nå legger opp til kan være et brudd med prinsippet om at det er kommunene som forvalter egne arealer.

Staten har i alle år kunnet pålegge kommunene regulering av for eksempel fremføring av nasjonalt og regionalt strømnett. Likevel har det, selv i slike tilfeller, vært kommunenes faste utvalg for plansaker som har gjennomført reguleringen, men under instruksjon fra departementet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Overarbeidet

Lien sier at det nå legges opp til at en allerede sterkt overarbeidet etat, NVE, skal overta kommunenes rolle som planmyndighet i slike saker.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.