ENERGI

Bygger vindkraft i Finnmark

Knut StrømKnut StrømKnut StrømKnut Strøm
11. jan. 2002 - 07:00

Dette er et av de få vindkraftprosjektene som Riksantikvaren og Direktoratet for Naturforvaltning har uttalt seg positivt om. Også Naturvernforbundet i Finmark støtter utbyggingen. Bak nyetablerte Arctic Wind AS står Norsk Hydro, nederlandske Nuon og Norsk Miljøkraft. Eierandelene deres er henholdsvis 41,5 prosent, 53,5 prosent og 5 prosent.

Hver generator skal ha en effekt på 2,5 MW, slik at totalt blir effekten på 40 MW. Til sammenligning er dagens installerte effekt fra vindkraftverk i Norge på 20 MW..

- Havøygavlen er ett av de områdene i Norge som er best egnet for vindkraftproduksjon. Ved normale vindforhold, vil årsproduksjonen bli rundt 120 GWh, sier prosjektleder Øystein Jacobsen hos Norsk Hydro. I årsmiddel er vindhastigheten over ni meter i sekundet.

Største vindgeneratorer

Vindgeneratorene på Havøygavlen blir de aller største som produseres i dag. De skal leveres av det dansk-tyske selskapet Nordex. Arctic Wind har også inngått en drifts- og vedlikeholdsavtale med Nordex.

Det er en nøkkel-i-døra-kontrakt som er inngått med Nordex. De vil bruke NCC, ABB og Linjebygg som underentreprenører. - Nordex har installert mer enn 1500 møller i 25 land, sier Jacobsen. På Havøygavlen skal generatoren Nordex N80 installeres. Den blir montert i tårn med 80 meters høyde. Generatorene skal drives av en rotor med diameter på 80 meter.

Kostnadene for vindparken er beregnet til 336 millioner kroner. Uten et investeringstilskudd fra Norges vassdrags- og energidirektorat på 65 millioner kroner hadde det ikke vært mulig å realisere prosjektet. Byggearbeidet skal etter planen starte til våren.

Grønt sertifikat

Vindkraft gir rett til såkalte grønne sertifikater som bevis på at strømmen er produsert av fornybar energi. EU planlegger å øke andelen av fornybar energi fra 14 prosent i 1997 til 22 prosent i 2010. - Det betyr at det må installeres rundt 530 TWh pr. år av fornybar engeri, opplyser Jacobsen.

Også Hydro er med i samarbeidet Renewable Energy Certificate System og har allerede solgt sine første grønne sertifikater til Nederland.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.