KRAFT

Bygger verdens største solcelleanlegg

Stein Jarle Olsen
31. juli 2008 - 07:12

Solcellepaneler kan være vanskelige å plassere på og i dagens kontor- og industribygg, særlig ettersom bygging i høyden skaper mindre og mindre takflater.

Én etasje

Googles hovedkvarter i San Fransisco har likevel plassert solcellepaneler på stort sett alle tak, og nå følger også General Motors etter.

Opel-fabrikken deres i Zaragoza i Spania er nemlig kun på én etasje, og har dermed en stor takflate som egner seg godt for solpaneler.

Verdens største

Og GM leker ikke butikk.

De plasserer hele 85 000 moduler på taket, noe som gjør anlegget til verdens største takbaserte solcelleanlegg.

Googles anlegg har til sammenlikning bare 10 000 paneler.

- Stolte

Solpanelene dekker et område på nesten 18 hektar (180 000 kvadratmeter), og skal produsere 12 megawatt ved maksimal effekt.

Årlig skal solpanelene produsere 15,1 millioner kWh, nok til å forsyne fabrikken med en tredjedel av energien den bruker.

- Vi er stolte over å være en global leder i bruken av fornybar energi, sier direktør Gary Cowger i GM.

Hundremillionersprosjekt

Anlegget, som bygges i samarbeid med Clairvoyant Energy og Veolia Environmental, skal stå ferdig innen utgangen av september. Selskapene skal så leie takarealet fra GM og drive solcellepanelene.

Solcelleanlegget har en kostnadsramme på 50 millioner euro, altså rundt 400 millioner kroner.

General Motors planlegger også å installere solcellepaneler på 11 andre fabrikker i Europa, og har allerede flere solcelleanlegg på fabrikkene i USA, blant annet to av verdens største på lagrene Rancho Cucamonga og Fontana i California.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.