KRAFT

Bygger verdens største flytende solkraftverk

11.256 solcellemoduler skal flyte på to innsjøer.

Bilde: Ciel et Terre
7. sep. 2014 - 09:35

De fleste forbinder solkraftverk med store bakkemonterte systemer, eller panel på hyttetak eller lagerbygninger.

I Japan er de nødt til å tenke annerledes.

I kjølvannet av Fukushima-katastrofen, som sendte landet ut i en bred jakt på alternative energikilder, og innføring av feed-in-tariffer for solkraft, har markedet tatt helt av.

Japan truer i år med å vippe Kina av tronen som verdens største marked for solceller.

Men solcelle-anlegg, spesielt bakkemonterte, krever plass. Og det er det ikke mye av i det smale landet med 128 millioner innbyggere på et landareal mindre enn Norge.

Les også: Verdens største solvarme-kraftverk griller fugler i luften

Flyterkonsept

Nå varsler den japanske solcelleprodusenten Kycoera og Century Tokyo Leasing at de skal ta i bruk et konsept for flytende solkraftverk utviklet av franske Ciel & Terre, kalt Hydrelio.

I løpet av september starter byggingen av to flytende solkraftverk med en effekt på tilsammen 2,9 MW i Kato City i Hyogo-prefekturen i Kansai-regionen.

Det største er på 1,7 MW. Det gjør anlegget, ifølge internasjonale bransjemedier, til verdens største flytende solkraftverk.

Hydrelio består av en mengde sammenkoblede gjenvinnbare flyteblokker av polyetylen, som skal tåle både UV-lys og korrosjon. Disse monteres på land før de dras ut i to innsjøer.

Hydrelio består av en mengde sammenkoblede gjenvinnbare flyteblokker av polyetylen, som skal tåle både UV-lys og korrosjon. Disse monteres på land før de dras ut i to innsjøer.Det flytende solkraftverket skal ligge i Kato City i Hyogo-prefekturen i Kansai-regionen. TU

Les også: 173.500 datastyrte speil gir strøm nok til 140.000 hjem

Papirkonsept

Kraftverkene vil bestå av totalt 11.256 solcellemoduler (255 watt), som monteres i 12 graders vinkel.

Anlegget skal tåle temperaturer fra -5 grader celsius og opp til 50 varmegrader, vindstyrke opp mot 210 km/h, vannstrømning på maksimalt 2 m/s og vannhøyde på maksimalt en meter.

Forventet årlig kraftproduksjon er rundt 3.300 MWh, som skal være nok til å dekke det typiske årsforbruket til 920 japanske husholdninger.

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet om DNV Keemas flytende solkraft-konsept "Sundy", men konseptet eksisterer foreløpig bare på papiret.

Det japanske Hydrelio-anlegget i Kato City skal på sin side stå ferdig i april 2015.

Sean Erik Foss, sjef for solenergi-avdelingen ved Institutt for energiteknikk (IFE), sier flytende solkraft har vært mye diskutert i solkraftbransjen.

– Diskusjonen går rundt at flytende solkraft blir ganske interessant når man finner vann som ikke brukes til noe, og som ikke har stor variasjon i vannhøyde. Utfordringen er at installasjonsmateriellet nok er noe mer kostbart enn tilsvarende anlegg montert på land, sier Foss til Teknisk Ukeblad.

Les også: Skal lagre store mengder energi i betong

Naturlig kjøling

Kyocera og Century Tokyo Leasing etablerte solcelleselskapet Kyocera TLC Solar i august 2012, etter at de japanske feed-in-tariffene trådte i kraft.

Så langt har selskapet bygget 28 solenergianlegg, hvorav elleve har begynt å levere strøm til nettet.

Fordelen med vannbaserte solkraftverk er ifølge selskapet at man i stedet for å beslaglegge verdifult areal kan etablere solkraftverk i innsjøer, industridammer, eller til og med i drikkevannsreservoarer.

Fordi man dekker en stor overflate reduseres avdampingen av vannet med inntil 30 prosent. Vannet bidrar på sin side med kjøleeffekt til solcellepanelene, noe som øker effektiviteten, ifølge selskapet.

Ciel & Terre har bygget flere Hydrelio-anlegg i Frankrike, men ingen er å store som anlegget som nå skal bygges i Kato City.

Ciel & Terre har bygget flere Hydrelio-anlegg i Frankrike, men ingen er å store som anlegget som nå skal bygges i Kato City.Slik illustrerer Ciel & Terre Hydrelio-konseptet. Ciel et Terre

Les også:

Gjennomsiktig solcelle lager strøm av usynlig lys

Google utlover 1 million dollar for en svært liten omformer

Vil dekke veiene med «smarte» solcellepaneler  

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.