INDUSTRI

Bygger opp nytt automasjonssenter

Trond Gram
14. okt. 2008 - 07:03

STJØRDAL: – Eneste mulighet til å hevde seg i et høykostland er å gjøre produksjonen så automatisert som mulig. Bedriftene må bli mer effektive og tenke smartere. Det skal et slikt senter hjelpe dem med, sier Halvard Andresen, markeds- og utviklingssjef i Maskon som prosjekterer og produserer løsninger innen robotisering og automatisering for industrien.

Viktig

Selskapet er sentralt i utviklingen av et automasjonssenter som lokal industri har gått sammen om å starte opp på Stjørdal, like utenfor Trondheim.

Senteret skal være et industrielt forankret knutepunkt for automasjon i Midt-Norge i tett samarbeid med industrien, FoU-miljø og skoleverk.

Avtaler er inngått med NTNU og Sintef.

Legge til rette for industriproduksjon

– Vi skal legge til rette for at vi fortsatt skal ha industriproduksjon i Norge, sier Svein I. Larsen, daglig leder i utviklingsselskapet Proneo i Verdal.

Han viser til industrigiganten Aker Verdal, som har vært veldig bevisst på prosessforbedring, og de siste ti årene har halvert timebruk i plattformproduksjonen. Nå sikter de mot en ny halvering.

– De er verdensmestre på produksjon av jack-up-rigger, men nærmest på steinaldernivå når det gjelder automasjon. Der har de mye å lære av andre bedrifter, sier Larsen.

– Fungere som kunnskapssenter

– Jeg tror det er morsomt for Aker å se på hvordan vi har klart å automatisere laks- og ørretrogn. Selv om det er store forskjeller, er det viktig å se at det går an, sier Halvard Andresen, og peker på Spenncon i Trondheim, som fant inspirasjon til automasjonsløsninger av sine betongelementer hos Tine.

I tillegg til å fungere som et kunnskapssenter for lokal (og etter hvert nasjonal) industri, skal senteret også være et rekrutteringsverktøy.

Mangel på operatører

– Det er mangel på operatører i industrien, og få søkere til disse linjene på skolene. Mange elever tror at industri er kjedelig hvis du ikke er ingeniør, men det er mange spennende oppgaver å velge, sier Torstein Mørseth, daglig leder i Stjørdal Næringsforum.

Samtidig skal senteret fungere som et bindeledd mellom produksjonsbedriftene og teknologimiljøet i Trondheim.

– Vi kan tette et hull som er mellom industrien og utdanningsinstitusjonene. De viktige operatørene får ikke den kunnskapen de trenger i utdanningen sin, legger Andresen til.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.