KRAFT

Bygger ny vindpark i Troms

VOKSER: Den totale vindkapasiteten i USA er nå på over 35.000 MW. Det produserer nok energi til å forsyne 9,7 millioner hjem.
VOKSER: Den totale vindkapasiteten i USA er nå på over 35.000 MW. Det produserer nok energi til å forsyne 9,7 millioner hjem. Bilde: colourbox.com
Camilla Aadland
21. nov. 2008 - 14:41

Vindkraftverkets årsproduksjon er anslått til om lag 180 GWh, som tilsvarer det årlige forbruket til omkring 9.000 husstander.

- Vindkraft er en av bærebjelkene i regjeringens satsing på fornybar energi. Fakken vindkraftanlegg vil gi et vesentlig bidrag av fornybar energi som er med på å styrke forsyningssikkerheten både lokalt og regionalt, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i en pressemelding.

Omstridt vindpark

Det er Troms Kraft Produksjon AS konsesjon som skal bygge og drive vindkraftanlegget, som får inntil 60 MW installert effekt. Parken bygges i Karlsøy kommune i Troms.

Det har vært strid om utbyggingen, ifølge Nordlys. En aksjonsgruppe frykter estetiske og miljømessige skadevirkninger og anket saken videre fra NVE til departementet.

– Jeg håper vi slipper mer støy, og at det blir ro rundt saken nå som den er oppe og avgjort, sier Karlsøy-ordfører Bent Gabrielsen til avisen.

700 millioner

Ifølge konsernsjef Oddbjørn Schei i Troms Kraft skal det investeres 700 millioner kroner i en anleggsfase som vil vare i cirka fire år.

– Det er Troms Kraft som investerer, men vi vil søke om bidrag og støtte fra Enova SF, sier han til Nordlys.

Bygger kraftledning

Departementet har samtidig gitt Troms Kraft Nett AS konsesjon til å bygge og drive en 132 kV kraftledning fra Fakken vindkraftanlegg til Ringvassøy transformatorstasjon i Karlsøy kommune og jordkabel gjennom Kvalsundtunnelen i Tromsø kommune.

I tillegg til å sikre nettilknytning for Fakken vindkraftanlegg, vil kraftledningen bedre kraftforsyningssikkerheten i området, ifølge departementet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.