KRAFT

Bygger Norges største solfangeranlegg

STORE AMBISJONER: Torkel Åsen fra Re kommune i Vestfold bygger Norges største solfangeranlegg. På sikt har han ambisjoner om å bygge verdens største anlegg.
STORE AMBISJONER: Torkel Åsen fra Re kommune i Vestfold bygger Norges største solfangeranlegg. På sikt har han ambisjoner om å bygge verdens største anlegg.Bilde: Norsk solfangerproduksjon
Jannicke Nilsen
22. aug. 2007 - 15:45

Solfanger-fakta

En termisk solfanger er ikke avhengig av skyfri himmel og klart vær. Anlegget vil starte og produsere energi også på dager med skydekke og mindre regnbyger. En kvadratmeter solfanger i Norge vil produsere mellom 300 og 600 kWh i året.

En solfanger fungerer selv om det er kaldt. Det er temperaturen inne i solfangeren som er viktig. Selv med mange kuldegrader ute, vil solfangeranlegget kunne produsere energi.

En nordlig beliggenhet gjør at solens innstrålingsvinkel blir liten, og uten dagslys vil ikke solfangeren produsere energi. Men selv med få timer lys vil det kunne bli et energioverskudd.

Selve solenergien er gratis og miljøvennlig.

Kilde: Norsk solfangerproduksjon

Norges solfangerproduksjon

Norsk solfangerindustris termiske solfanger er en norskprodusert, aktiv solfanger som settes sammen av moduler med størrelse: bredde 2300mm x høyde 600 mm x dybde 70mm. En slik modul har en aktiv solfangeroverflate på 1,2 kvm og veier 16,5 kg.

Flere moduler monteres sammen inntil en får ønsket antall kvm solfangeroverflate. En stor dekkplate av polykarbonat festes med beslag.

Solfangeren består hovedsakelig av tre, aluminium og polykarbonat. Den har en ytre ramme som er lett å håndtere (transportere), og en innebygd absorbator som omdanner varmen fra solstrålene til varm væske (vann).

Kilde: Norsk solfangerproduksjon

Det er det foreløpig ingen som vil røpe. Men selskapet som skal bygge det er fra Vestfold.

Torkel Åsens fra Re kommune i Vestfold driver selskapet Norsk solfangerproduksjon.

Dette selskapete er foreløpig alene om å produserer solfangere i Norge.

Hemmelig

Nå går bedriften snart i gang med å bygge Norges største solfangeranlegg på snaut 400 kvm, som inngår i en produksjonsserie på 1.200 kvm.

Men hvor i landet anlegget skal ligge, vil ikke Åsen røpe ennå.

Bortsett fra at det ikke vil ligge i Vestfold.

Låvetak?

– Vi er på trappene med Norges største anlegg, mer kan jeg ikke si. Men det vil være knyttet opp mot landbruket, sier Åsen.

Konseptet går ut på å omdanne solenergi til varmt vann, som kan brukes til oppvarming.

Mellom 40 og 60 prosent av bygningens totale energibehov kan dekkes med ren solvarme, ifølge Åsen.

Voksende marked

Bedriften produserer såkalte flatfangere, som består av en enkel og rimelig konstruksjon og gir en pris på mellom 50 til 70 prosent av vanlig prisnivå for solfangere i Europa.

– I Norge er det et voksende marked for produktet. Vi jobber spesielt mot landbruket inntil videre, men vi har mye henvendelser fra folk som skal bygge og restaurere hus og skal legge nytt tak. Mange ønsker da solfangere på taket, sier Åsen.

Potensial

Han mener, ut ifra et energiøkonomisk perspektiv, at det bør monteres 60 millioner kvadratmeter solfangere i Norge.

– Det vil gi en samlet produksjon på opptil 30 TWh, til en svært rimelig penge, sier Åsen.

Rasende billig

Et vanlig solcellepanel er kostbart, samtidig som energiprisen er på rundt fire kroner per kWh.

En solfanger er en mye billigere investering, som gir en kostnad på mellom 10 og 25 øre per kWh.

Ambisjoner

Åsens ambisjoner strekker seg også lenger enn å bygge Norges største solfangeranlegg.

I framtiden kunne han også tenkt seg å bygge verdens største anlegg. Etter at Tønsberg blad skrev om Åsens ambisjoner i dag, har han også blitt intervjuet av NRK Østafjells.

– Det skaper entusiasme i markedet å snakke om store anlegg. Vi er vant til å ha solcellepanel på taket, men det er det ikke noe spenst over lenger. Å bygge solfangeranlegg over mange tusen kvadratmeter, er noe helt annet, sier Åsen.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.