KRAFT

Bygger linje til 200 millioner

Statnett bygger ny 420 kV linje gjennom Sauda og Suldal.
Statnett bygger ny 420 kV linje gjennom Sauda og Suldal. Bilde: KNUT STRØM
Trond Gram
30. sep. 2009 - 15:42

En planlagt kraftledning gjennom kommunene Sauda og Suldal i Rogaland ble skrinlagt i 2005, da vedtaket om å bygge gasskraftverket på Kårstø ble fattet.

Statnett fikk konsesjon i 2004, men den antatte produksjonen fra Kårstø-anlegget gjorde ledningen overflødig.

Stille på Kårstø

Men etter oppstart på Kårstø har kraftverket ofte stått stille. Med store, dominerende kraftbrukere i området, er strømnettet sårbart for feil. Derfor har Statnett nå fått forlenget konsesjonen og kommet til at den 29 kilometer lange ledningen nå må bygges.

Ifølge en pressemelding har Statnett planer om at alle dagens 300 kV-ledninger skal bygges om til 420 kV, noe som er en rimelig og miljøvennlig måte å øke kapasiteten i overføringsnettet på. Derfor mener den statlige netteieren at det er viktig å få på plass den planlagte ledningen mellom Sauda og Liastølen.

Gjør nettet robust

– Planer om nye strømkabler til utlandet gjør også at ledningen nå vil bli nødvendig for å opprettholde en sikker strømforsyning. I tillegg gjør ledningen nettet mer robust for å håndtere større forbruksendringer på Sør-Vestlandet, heter det i meldingen.

Ledningen skal etter planen settes i drift om to år, og byggingen kan starte neste sommer.

Omstridt ledning

Ifølge Statnett vil ledningen gå parallelt med den eksisterende ledningen Sauda – Hylen – Liastølen på det meste av strekningen. Den blir bygget for en driftsspenning på 420 kV, men vil inntil videre bli drevet med 300 kV spenning. Prosjektet er kostnadsberegnet til i underkant av 200 millioner kroner.

Ledningen har vært omstridt, både Den Norske Turistforening, Norges Naturvernforbund og Norges Jeger- og fiskerforening leverte i sin tid klage på vedtaket. Saken ble, ifølge lokalavisen Ryfylke, sendt til Olje- og energidirektoratet, som valgte å gi Statnett konsesjon i februar 2004.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.