BYGG

Bygger landslag i forskning

Joachim Seehusen
20. jan. 2009 - 07:21
Vis mer

I kampen om en andel av 900 millioner forskningskroner har den norske byggenæringen slått seg sammen med NTNU, Sintef Byggforsk og en rekke utenlandske forskningsinstitusjoner.

Gigantprosjekt

Sammen har de presentert et prosjekt på 320 millioner kroner der egeninnsatsen utgjør mer enn halvparten.

Det er den største forskningssatsingen innen byggenæringen noensinne i Norge, kalt Zero Emission Buildings (ZEB).

Initiativet ble tatt fra NTNU og Sintef på vårparten i fjor. Målet er å utvikle materialer og prosesser for nullutslippsbygg.

Landslag

– Vi inviterte til et første møte med et utvalg bedrifter. Alle kom, og siden har flere kommet til, sier en fornøyd Terje Jacobsen, forskningsdirektør ved Sintef Byggforsk.

– Vi ønsket å få med de største og viktigste for å få opp et landslag i FoU for byggenæringen, sier NTNU-professor Anne Grete Hestnes. Bak ligger det også et ønske om å få med aktører som har styrke til å være med på et slikt forskningsløp.

Blant samarbeidspartnerne er tunge akademiske miljøer fra syv land. De skal ikke delta direkte i forskningsprosjektene, men være en arena for faglig utveksling.

Målet er blant annet å få minimum 15 doktorander ut av samarbeidet. Flere av deltakerne har allerede meldt at de har kandidater klare.

Akademikere i tøyle

Selv om målet er tung forskning, er det laget et system der flertallet i styringsgruppen er fra ikke-akademiske miljøer. Og resultatene skal komme raskt.

– Vi har tillatt oss å kalle inn til oppstartsmøte allerede, selv om avgjørelsen ikke er falt, forteller Jacobsen. Det er satt til 2. mars. Utlysning av de første stipendiatstillingene kommer kort tid etterpå.

– Allerede til høsten vil vi begynne å tenke pilotbygg for å vise frem hva vi utvikler.

Spisskompetanse

– For oss er det viktig at Norge har spisskompetanse, og at både NTNU og Sintef ligger i teten, sier Oddvar Hyrve, FoU-direktør i Maxit med ansvar for Leca-produktene. Maxit går inn i ZEB med 7,8 millioner kroner og er dermed nest største deltaker på bedriftssiden. Hyrve er opptatt av at hele verdikjeden er med, og sier det er viktig for dem at andre aktører som rådgiver og entreprenør også er med.

– I år lanserer vi en ny Isoblokk med U-verdi på 0,18. Målet vårt med dette er å få den enda lenger ned, sier Hyrve. Han vil ikke konkretisere målet, men sier at 0,12 har vært nevnt.

Størst

Skanska topper listen over private deltakere og har forpliktet seg til å delta med 16 millioner kroner.

– Størrelsen gjenspeiler aktiviteten vår, som entreprenør har vi en mye større andel av ethvert byggeprosjekt enn for eksempel rådgivere eller arkitekter, sier konserndirektør Per Ola Ulseth hos Skanska.

– En viktig rolle for oss blir å stille prosjekter til disposisjon for utprøvninger. Vi ønsker å sette en ny standard innen bransjen for miljøriktige bygg, med særlig fokus på løsninger som gir bedre energieffektivitet og som reduserer vår innvirkning på miljøet. Deltagelsen i dette prosjektet ser vi på som et viktig tiltak i vår strategiske satsing på miljøriktig bygging.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.