OLJE OG GASS

Bygger flytende atomkraft for Shtokman

Anders J. Steensen
5. feb. 2008 - 08:46

Bogdan Budzulyak, som leder Gazproms divisjon for gasstransport, gasslager og undergrunnsteknologi, bekrefter overfor Barents Observer at de vil bygge flytende atomkraftverk for å skaffe nok energi til utbyggingen av Shtokman og gassfeltene på Yamal.

Bogdan Budzulyak utelukker ikke at Gazprom kommer til å bygge flere flytende atomkraft til prosjekter i Barentshavet og på Yamal.

Les også: Shtokman kan bli atomdrevet
Vil ha atomkraft på havbunnen

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Bygges i Arkhangelsk

I første omgang er det tre slike kraftverk som skal bygges. Det er Shtokman-utbyggingen og Bovanenkovskoe-prosjekt på Yamal som kommer til å bruke disse atomkraftstasjonene.

Den første av plattformene er allerede bestilt og bygges ved Sevmash anlegget i Severodvinsk i Arkhangelsk fylke. Russerne planlegger serieproduksjon av enhetene.To reaktorer

Atomkraftverket skal bygges på en lekter som er på 140 x 30 meter, med et deplasement på 20 000 tonn. Selve kraftteknologien er basert på samme kraftkilde som brukes i de atomdrevne isbryterne, reaktor type KLT-40. På en lekter vil det installeres to reaktorer på til sammen 77 MW.

Selve reaktoren leveres av Rosenergoatom.

Utvikler flere typer

De planlegger å utvide assortimentet med å levere atomkraftverk med effekter fra 1,5 til 300 MW.

Russerne hevder at kraftverkene vil tilfredsstille alle sikkerhetsmessige standarder. Levetiden for et anlegg er beregnet til 38 år.Atomdrevet boreskip

Tidligere har russerne startet på å bygge om et atomdrevet fartøy som hittil har vært isbryter og containerskip, Sevmorput, til et boreskip.

Russerne venter å kunne starte opp boring med dette skipet i arktiske strøk i løpet av første halvår 2009.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.