BYGG

Bygger færre hus

Ingeniør. Sivilingeniør. Bygg og anlegg. Industri. Prosjektering. Byggeplass. Arbeidsmarked. Jobb. Lønn.
Ingeniør. Sivilingeniør. Bygg og anlegg. Industri. Prosjektering. Byggeplass. Arbeidsmarked. Jobb. Lønn. Bilde: colourbox.com
Trond Gram
13. nov. 2008 - 10:38

Ifølge Statistisk sentralbyrå ble det i årets ni første måneder igangsatt 6,6 millioner kvadratmeter boliger og næringsbygg. Det er en nedgang på nesten fem prosent fra samme periode i fjor.

Nedgangen skyldes hovedsakelig et kraftig fall i boligsektoren, men også påbegynt næringsareal faller.

20 prosent nedgang

Så langt i år har kommunene registrert 20,3 prosent færre påbegynte nye boliger sammenlignet med samme periode i fjor. fylkene Oppland og Troms er antall påbegynte nye boliger mer enn halvert.

Foreløpige tall viser at det er igangsatt 6,3 prosent mer bruksareal til næringsbygg og bygninger til offentlig sektor hittil i 2008 enn i samme periode i 2007, men det er registrert en nedgang for næringsbygg de siste månedene.

- Vil komme en tiltakspakke

- Disse tallene bekrefter det som har vært vårt klare hovedbudskap de siste ukene, sier direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i Byggenæringens landsforbund, Audun Lågøyr til tu.no.

Han mener det gir ekstra grunn for politikerne til å sette i verk konkrete tiltak, så fort statsbudsjettet er vedtatt. Han viser til spådommene deres om at 60.000 arbeidsplasser i byggenæringen vil bli berørt av nedturen og viser til at myndighetene nå har en gylden anledning til å sette igang nyinvesteringer og rehabilitering av offentlig bygningsmasse.

- Jeg har vanskelig for å tro at regjeringen ikke vil komme med en tiltakspakke i løpet av relativt kort tid, legger han til.

Lavere eiendomssalg

Også når det gjelder salg av eiendommer, er det en klar nedgang. I tredje kvartal ble det omsatt eiendommer til en samlet verdi av 69,4 milliarder kroner. Det er en nedgang på fem prosent sammenliknet med samme periode i fjor.

I alt ble det tinglyst 42 960 omsetninger av fast eiendom, en nedgang på 9,5 prosent fra samme kvartal i fjor.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.