Byggeplassen Berlin

TILBYGG: Marie-Elisabeth-Lüders-Haus har en brutto grunnflate på 65 300 m2, og får nå en ny fløy på 44 000 m2. Foto: Fredrik Drevon (Bilde: Fredrik Drevon)
MITTE: Byggeplassen ved Marie-Elisabeth-Lüders-Haus, den østlige delen av den 900 meter lange Band des Bundes. Foto: Fredrik Drevon (Bilde: Fredrik Drevon)
MAKTBASTION: Gamle Reichstag til venstre har fått selskap av Paul-Löbe-Haus og Marie-Elisabeth-Lüders-Haus, t.v. (Bilde: Fredrik Drevon)
ZOO-STATION: Det nybygde Hotell Waldorf Astoria til venstre, og megakomplekset Bikini Berlin til høyre. (Bilde: Fredrik Drevon)
SYNSBEDRAG: Bygningen i midten ser ut som en halvferdig skyskraper, men det er faktisk en Kaiser-kirken fra 1890-tallet med stillaser rundt. Til høyre, Waldorf Astoria. (Bilde: Fredrik Drevon)
SYNSBEDRAG: Bygningen i midten ser ut som en halvferdig skyskraper, men det er faktisk en Kaiser-kirken fra 1890-tallet med stillaser rundt. Til høyre, Waldorf Astoria. (Bilde: Fredrik Drevon)
METROKUNST: U-banestasjonen Bundestag er blant de fineste i Europa. (Bilde: Fredrik Drevon)
YOO: Nytt leiglighetskompleks bygges ved Friedrichstrasse stasjon. (Bilde: Fredrik Drevon)
FORBUNDSBÅND: Band des Bundes, med Paul-Löbe-Haus, sett fra vest mot øst. Bak heisekranen kan man skimte TV-tårnet på Alexanderplatz, selve hjertet av kommunistepokens Vest-Berlin. (Bilde: Fredrik Drevon)
FORBUNDSBÅND: Marie-Elisabeth-Lüders-Haus er østligste bygg i Band des Bundes. Rekken krysser elven Spree. Berlinmuren gikk akkurat her og flere korsene på bildet står til minne om folk som ble drept i fluktforsøk fra øst tli vest. (Bilde: Fredrik Drevon)
MODERNISME: Interiør i Paul-Löbe-Haus. (Bilde: Fredrik Drevon)
MITTE: Byggeplassen ved Marie-Elisabeth-Lüders-Haus, den østlige delen av den 900 meter lange Band des Bundes. Foto: Fredrik Drevon (Bilde: Fredrik Drevon)
MITTE: Byggeplassen ved Marie-Elisabeth-Lüders-Haus. (Bilde: Fredrik Drevon)
MITTE: Byggeplassen ved Marie-Elisabeth-Lüders-Haus. (Bilde: Fredrik Drevon)
MITTE: Byggeplassen ved Marie-Elisabeth-Lüders-Haus. (Bilde: Fredrik Drevon)
UTVIDELSE: Marie-Elisabeth-Lüders Haus, sett fra øst, utvides med 44 000 m2. (Bilde: Fredrik Drevon)
SPEIL: Konslerens kontor, Kanzleramt, speiler seg i glassfasaden til Paul-Löbe-Haus. Kanzleramt kalles "vaskemaskinen" på folkemunne. (Bilde: Fredrik Drevon)
NABOER: Paul-Löbe-Haus inneholder blant annet kontorer for medlemmer av Bundestag, er den gamle Riksdagens nærmeste nabo. (Bilde: Fredrik Drevon)
BERLINMUR: Marie-Elisabeth-Lübers-Haus er den gamle Riksdagens nærmeste nabo, og er bygget slik at Berlinmuren strekker seg diagonalt gjennom fasaden og inn i lobbyen. (Bilde: Fredrik Drevon)
BOLIGER: I Øst-Berlin pågår en rekke store boligbyggeprosjekter. Her er vi i nærheten av S-banestasjonen Storkower Strasse. (Bilde: Fredrik Drevon)
BYGGEBOOM: Kraner på anleggsplass midt i Berlin. (Bilde: Fredrik Drevon)
KRANLIV: Kranene rager over Berlin, den evige byggeplass. (Bilde: Fredrik Drevon)
BOLIGER: Omfattende boligutbygging i nærheten av S-banestasjonen Storkower Strasse i Øst-Berlin. (Bilde: Fredrik Drevon)
  • Bygg

BERLIN: Over store deler av den tyske hovedstaden kneiser heisekraner og stillaser, tilsynelatende i ren trass mot tilstanden i en rekke EU-land.

I Hellas er det total byggestopp, og i Irland, Portugal og Spania er det svært lite byggeaktivitet.

Les også: Hydros tyske plussbygg

Fortsatt oppgang

Byggebransjen er en av Tysklands mest stabile sektorer, og bidrar med 2,2 millioner arbeidsplasser fordelt på 330,000 selskaper.

Med en markedsandel på 21 prosent er landets byggesektor størst i EU. I 2010 ble det investert 250 milliarder euro i den tyske byggesektoren.

Den tyske bygge-boomen lot seg ikke stanse der. Ifølge Engineering News-Record ble 2011 det beste året i tysk byggesektor siden 1994. Sektoren er forventet å vokse med 2,5 prosent i 2012.

Nytt luksushotell

Mye av Berlins byggeaktivitet foregår i området sør for S-banens holdeplass Bahnhof Zoo. I september 2012 åpner Europas første Waldorf Astoria Hotell, i Hardenbergstrasse 28. Hiltons nybygde luksushotell har 242 rom fordelt på 31 etasjer.

100 meter unna bygger Bayerische Hausbau prosjektet Bikini Berlin.

– Det blir et 54 000 m2 stort kompleks med blant annet butikker, kontorer og kino, sier utbyggers talsperson Sophie Siebel, til Teknisk Ukeblad.

BIKINI: Rett ved siden av Berlins zoologiske hage bygges gigakomplekset Bikini Berlin, med butikker, hotell og kino. Foto: Fredrik Drevon
BIKINI: Rett ved siden av Berlins zoologiske hage bygges gigakomplekset Bikini Berlin, med butikker, hotell og kino. Foto: Fredrik Drevon Fredrik Drevon

Forbundsbåndet

Bydelen Mitte domineres av bygningsrekken Band des Bundes, Forbundets bånd.

Den 900 meter lange rekken av offentlige monumentalbygg strekker seg på tvers av elven Spree.

I østenden av Band des Bundes er det i dag en stor byggegrop. Her skal det 103 x 102 x 23 meter store Marie-Elisabeth-Lüders-Haus utvides med 44 000 m2, som skal brukes til parlamentsarkiv, bibiliotek og møterom, samt et 40 meter høyt tårn for kunstutstillinger.

Den allerede enorme bygningsrekken vil dermed nå helt frem til Luisenstrasse.

MITTE: Byggeplassen ved Marie-Elisabeth-Lüders-Haus. Foto: Fredrik Drevon
MITTE: Byggeplassen ved Marie-Elisabeth-Lüders-Haus. Foto: Fredrik Drevon Fredrik Drevon

Dropper Borgerforum

Egentlig var planen at Band des Bundes skulle bestå av Kanzlerpark, Kanzleramt (rikskanslerens kontor), Bürgerforum (borgernes forum), Paul-Löbe-Haus og Marie-Elisabeth-Lüders-Haus. Ideen var at man skulle få et symbolsk bånd mellom kansleren, folket og parlamentet.

Imidlertid valgte staten å droppe Bürgerforum.

– Bürgerforum, som opprinnelig var planlagt som en del av Band des Bundes, kommer ikke til å bli bygget fordi man ikke ser behov for dette, sier Matthias Schmoll, kommunikasjonssjef ved ministeriet for transport, bygg og urban utvikling.

Ny flyplass

I 2008 ble den legendariskeTempelhof flyplass nedlagt. Etter syv års byggearbeider er Schönefeld flyplass i Sørøst-Berlin snart ferdig utvidet til å bli Berlin Brandenburg Flyplass.

Dette blir hovedstadens definitive flyplass. Dermed kan den sentrumsnære Tegel-flyplassen stenges, noe som vil skåne hundretusener av berlinere for støy fra luftfart.

En ny togstasjon under innsjekkterminalen skal forbinde flyplassen med Berlin Hauptbanhof og reisetiden er bergenet til 20 minutter.

Prislappen på den nye flyplassen er anslått til å være 2,5 milliarder euro og åpningsdato er 3. juni i år. Hele 5000 arbeidere er for tiden i sving på byggeplassen.

Les også:

Ny hytte for 62000 kroner

Bygget studentbolig på 8,8 m2

50-talls-blokk får ekstrem oppussing

Facebook server hele Europa fra Sverige

Se Norges eldste kjøleskap

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå