BYGG

Byggeplassen Berlin

TILBYGG: Marie-Elisabeth-Lüders-Haus har en brutto grunnflate på 65 300 m2, og får nå en ny fløy på 44 000 m2. Foto: Fredrik Drevon
TILBYGG: Marie-Elisabeth-Lüders-Haus har en brutto grunnflate på 65 300 m2, og får nå en ny fløy på 44 000 m2. Foto: Fredrik DrevonBilde: Fredrik Drevon

BERLIN: Over store deler av den tyske hovedstaden kneiser heisekraner og stillaser, tilsynelatende i ren trass mot tilstanden i en rekke EU-land.

I Hellas er det total byggestopp, og i Irland, Portugal og Spania er det svært lite byggeaktivitet.

Les også: Hydros tyske plussbygg

Fortsatt oppgang

Byggebransjen er en av Tysklands mest stabile sektorer, og bidrar med 2,2 millioner arbeidsplasser fordelt på 330,000 selskaper.

Med en markedsandel på 21 prosent er landets byggesektor størst i EU. I 2010 ble det investert 250 milliarder euro i den tyske byggesektoren.

Den tyske bygge-boomen lot seg ikke stanse der. Ifølge Engineering News-Record ble 2011 det beste året i tysk byggesektor siden 1994. Sektoren er forventet å vokse med 2,5 prosent i 2012.

Nytt luksushotell

Mye av Berlins byggeaktivitet foregår i området sør for S-banens holdeplass Bahnhof Zoo. I september 2012 åpner Europas første Waldorf Astoria Hotell, i Hardenbergstrasse 28. Hiltons nybygde luksushotell har 242 rom fordelt på 31 etasjer.

100 meter unna bygger Bayerische Hausbau prosjektet Bikini Berlin.

– Det blir et 54 000 m2 stort kompleks med blant annet butikker, kontorer og kino, sier utbyggers talsperson Sophie Siebel, til Teknisk Ukeblad.

BIKINI: Rett ved siden av Berlins zoologiske hage bygges gigakomplekset Bikini Berlin, med butikker, hotell og kino. Foto: Fredrik Drevon
BIKINI: Rett ved siden av Berlins zoologiske hage bygges gigakomplekset Bikini Berlin, med butikker, hotell og kino. Foto: Fredrik Drevon Fredrik Drevon

Forbundsbåndet

Bydelen Mitte domineres av bygningsrekken Band des Bundes, Forbundets bånd.

Den 900 meter lange rekken av offentlige monumentalbygg strekker seg på tvers av elven Spree.

I østenden av Band des Bundes er det i dag en stor byggegrop. Her skal det 103 x 102 x 23 meter store Marie-Elisabeth-Lüders-Haus utvides med 44 000 m2, som skal brukes til parlamentsarkiv, bibiliotek og møterom, samt et 40 meter høyt tårn for kunstutstillinger.

Den allerede enorme bygningsrekken vil dermed nå helt frem til Luisenstrasse.

MITTE: Byggeplassen ved Marie-Elisabeth-Lüders-Haus. Foto: Fredrik Drevon
MITTE: Byggeplassen ved Marie-Elisabeth-Lüders-Haus. Foto: Fredrik Drevon Fredrik DrevonDropper Borgerforum

Egentlig var planen at Band des Bundes skulle bestå av Kanzlerpark, Kanzleramt (rikskanslerens kontor), Bürgerforum (borgernes forum), Paul-Löbe-Haus og Marie-Elisabeth-Lüders-Haus. Ideen var at man skulle få et symbolsk bånd mellom kansleren, folket og parlamentet.

Imidlertid valgte staten å droppe Bürgerforum.

– Bürgerforum, som opprinnelig var planlagt som en del av Band des Bundes, kommer ikke til å bli bygget fordi man ikke ser behov for dette, sier Matthias Schmoll, kommunikasjonssjef ved ministeriet for transport, bygg og urban utvikling.

Ny flyplass

I 2008 ble den legendariskeTempelhof flyplass nedlagt. Etter syv års byggearbeider er Schönefeld flyplass i Sørøst-Berlin snart ferdig utvidet til å bli Berlin Brandenburg Flyplass.

Dette blir hovedstadens definitive flyplass. Dermed kan den sentrumsnære Tegel-flyplassen stenges, noe som vil skåne hundretusener av berlinere for støy fra luftfart.

En ny togstasjon under innsjekkterminalen skal forbinde flyplassen med Berlin Hauptbanhof og reisetiden er bergenet til 20 minutter.

Prislappen på den nye flyplassen er anslått til å være 2,5 milliarder euro og åpningsdato er 3. juni i år. Hele 5000 arbeidere er for tiden i sving på byggeplassen.

Les også:

Ny hytte for 62000 kroner

Bygget studentbolig på 8,8 m2

50-talls-blokk får ekstrem oppussing

Facebook server hele Europa fra Sverige

Se Norges eldste kjøleskap

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.