BYGG

Byggenæringen trenger industrialisering

FRA PRAT TIL HANDLING: Jarle Aarstad, Anders Q. Nyrund og Kristine Nore er alle enige om at industrialisering av trebyggeri nå vil tvinge seg frem. Tiden da alle snakket pent om industrialisering, men få gjorde noe, går mot slutten.
FRA PRAT TIL HANDLING: Jarle Aarstad, Anders Q. Nyrund og Kristine Nore er alle enige om at industrialisering av trebyggeri nå vil tvinge seg frem. Tiden da alle snakket pent om industrialisering, men få gjorde noe, går mot slutten. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
14. juni 2011 - 06:58

– Det er krav til effektivisering hele veien, næringen kommer ikke unna industrialisering, sier Kristine Nore, ph.d. og forsker ved Treteknisk.

Erfaringer

Instituttet har utarbeidet en oversikt over erfaringer fra industrielt trebyggeri i Norge. Ni byggeprosjekter med varierende grad av industrialisering er vurdert. på oppdrag for Innovasjon Norge.

En av de viktigste konklusjonene i rapporten er at vellykket industrialisering krever betydelig større grad av standardisering enn hva som er vanlig i norsk byggeri i dag.Skyr risiko

Anders Nyrud, som har ledet arbeidet med industrialisering har observert at tre forhold ligger til grunn for vurderingene bedriftene gjør før de velger å industrialisere.

Dette er erfaring, dokumentasjon og referansebygg.

– Denne sirkelen må brytes, ellers blir det ingen industrialisering. Entreprenørene er redde for å være forsøkskaniner, de vil ikke starte med noe de ikke kan. Noen må tørre å gå først, prøve ut noe de ikke kan og betale noe mer i startfasen, sier Nyrud.

– Dessuten har byggenæringen små marginer og de skyr risiko. Det er en meget konservativ næring og det ligger i bunn som et hinder for industrialisering, sier Jarle Aarstad, sivilingeniør innen trekonstruksjoner.BIM baner vei

Nå er bygningsinformasjonsmodeller, BIM, i ferd med å endre seg fra å være tema på konferanser til å bli tatt i bruk i praktisk arbeid.

Nore anslår at i dag er ikke mer enn til prosent av trebyggeaktiviteten industrialisert.

– Om fem år gjetter jeg på at vi har fått en fordobling, til 20 prosent. Men så tar det av, om ti år er noe mer enn 50 prosent av byggevirksomheten industrialisert. Det skyldes blant annet utstrakt bruk av BIM som gjør det mulig å planlegge hele prosessen langt bedre, ikke minst logistikken. Jeg ser en klar sammenheng mellom industrialisering og utbredelsen av BIM, sier Nore.

Store endringer

Aarstad tror at passivhus også kan bane vei for å industrialisere byggenæringen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi er i en brytningstid med store endringer. Næringen må spørre seg hva som er mest effektivt, gamlemåten eller å finne på noe nytt.

Nyrud er enig.

– Nye krav kan være en åpning for å få inn nye løsninger. Det kommer så mye nytt nå at byggenæringen kan bli usikre på om de gamle metodene fortsatt er de beste.Arkitektene bremser

En viktig bremsekloss mot industrialisering er fraværet av standardisering i norsk byggenæring.

– Ja, det er for lite standardisering. Vi må tenke mer standardisering for å få skikkelig industrialisering. I Sverige har de vært flinke til å ta utgangspunkt i byggteknologi, og vurdert hva som egner seg for industrialisering, sier Nyrud.

– Det henger nok sammen med at arkitektene ikke har en så sterk posisjon i Sverige som i Norge, skyter Nore inn.

Skyr standardløsninger

Nyrud erklærer seg enig i at arkitektenes aversjon mot standardløsninger kan være en hindring.

– Det er nok veldig gunstig å ha arkitektene i eget hus for de bedriftene som velger industrialisert produksjon. Da har de rammebetingelsene klare.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.