BYGG

– Byggenæringen trenger å bli målt

Sverre Tiltnes, til venstre, sammen med Morten Lie, administrerende direktør i Direktoratet for Byggkvalitet som blir vertskap for Bygg21
Sverre Tiltnes, til venstre, sammen med Morten Lie, administrerende direktør i Direktoratet for Byggkvalitet som blir vertskap for Bygg21 Bilde: Kristin Svorte
25. apr. 2014 - 10:32

Med bena godt plantet i startblokkene sitter Sverre Tiltnes, klar til å begynne løpet for å fremme kvalitet og innovasjon i norsk byggenæring som daglig leder av Bygg21.

I dag er han leder for Norwegian Green Building Council. Startskuddet fyres ikke av med en vanlig startpistol. "Skuddet" som får Tiltnes ut av blokkene går av i det en ny leder er på plass i hans nåværende jobb.

– Så fort det er på plass begynner jeg, senest 1. september.

Les også: Her er bildene av Statoils nye Harstad-kontor

Hårete mål

Han karakteriserer målene som er satt som hårete. Norsk byggenæring skal få økt produktivitet, det skal bli færre byggefeil og bærekraft skal fremmes. Det kanskje vanskeligste er at det ligger en ambisjon om at forbedringene skal nå alle. Hele byggenæringen skal forbedres.

– Det er viktig å nå hele verdikjeden. Men som arbeidsopplegg må vi sette fokus på noen forbilder. Jeg tror det blir viktig å finne måter å måle byggenæringen på. Norsk byggenæring trenger mer måling. Da kan de fremste få vist at de oppnår noe som de får kreditt for, og bli praktiske forbilder for de andre som vil komme etter.

Holdningsendring

Tiltnes mener at selv om byggenæringen er kjent for å være ytterst konservativ så er det noe på gang, en holdningsendring.

– Mens man tidligere brukte mye energi på å omgå reglene bruker store deler av næringen nå energien på å overoppfylle reglene.

Den nye Bygg21-lederen ser forskjeller. Lengst fremst mener han de største byene ligger. Han ser også skiller mellom næringsbygg og boligbygg og mellom offentlige og private bygg.

– Det er voldsomt med kvalitetsarbeid og forbedringsarbeid i deler av næringsbyggmarkedet. Det skjer mye selv om det fortsatt gjenstår mye. Enkelte offentlige byggherrer er veldig foroverlent. De stiller krav og er innovative. Dessverre synes ikke dette å være typisk, men dette inntrykket er basert på antakelser.

Vil ha mer systematikk og plan

Før en utvikler eller leietaker kan overta et bygg har en rekke profesjoner vært involvert, grovt inndelt er det arkitektene, rådgiverne og entreprenørene.

– Det er helt sikkert forskjellige ting de er gode på og der de har utfordringer, men det må jeg se mer på. For entreprenørene har jeg erfart at når vi jobber med BREEAM-NOR gir det veldig gode resultater å jobbe planmessig og systematisk.

Tiltnes peker på at rådgiverne lever av å være best og frempå når det gjelder løsninger og valg av teknologi, og sier han tror norske rådgiver er langt fremme.

Arkitekter som prosjekteringsledere

– For arkitektene stiller jeg meg litt undrende. Det er jo den profesjonen som sitter med et helhetsperspektiv og vi har gleden av å ha noen av verdens fremste arkitekter i Norge. Likevel er de nesten fraværende som prosjekteringsledere. Jeg må snakke med dem og finne ut hvorfor.

Til tross for at han selv kaller målene hårete, og ser et stort behov for innovasjon i byggenæringen viser Tiltnes respekt for deler av den ofte utskjelte konservatismen i byggenæringen.

– Vi skal produsere varige konstruksjoner. Det er mye godt i velprøvde løsninger og vi skal ha respekt for hva uprøvde løsninger kan føre til over tid.

Les også:

Bygger verdens høyeste skyskraper med 80.000 tonn stål

E6 Frya – Sjoa blir en milliard kroner dyrere enn planlagt

Her er de detaljerte planene for det nye Munch-museet  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.