BYGG

Byggenæringen frykter flere feil

Joachim Seehusen
13. des. 2006 - 13:52

I den opphetede debatten om nye tekniske forskrifter har byggenæringen vunnet en delseier.

Det blir ikke krav om lufttetthet på 1,5 luftutvekslinger per time i nye bygg. Ellers blir de nye energiforskriftene som foreslått.

De tre viktigste ankepunktene mot forslaget er: Kravet om en tetthet på 1,5 luftutvekslinger per time er ikke praktisk gjennomførbart.

Fuktfare

25 centimeter islolasjon vil gi for stor risiko for fuktskader. Kravet om en U-verdi på 1,2 for vinduer er for strengt.

En velinformert kilde forteller at kravet om lufttetthet ikke blir så strengt som 1,5. Dermed har næringen vunnet en viktig seier. Næringen selv foreslår et krav om en tetthet på 2,5. Det er ikke usannsynlig at dette blir det endelige kravet

Godtar feil

Bedriftene i byggenæringen produserer feil og mangler for opp mot 14 milliarder kroner årlig, som er om lag ti prosent av omsetningen. Halvparten er feil som oppdages under bygging og rettes uten at kunden rammes.

Den andre halvparten er feil som oppdages i ettertid, ifølge beregninger fra Sintef Byggforsk. Knapt noen annen næring kan tillate seg slikt og overleve.

I kampens hete rundt de nye forskriftene har næringen selv spådd at omfanget av feil vil stige ytterligere. Om det strenge kravet til tetthet fravikes, vil denne faren bli betydelig redusert.



Skjerpede rutiner

– Vi vil i hvert fall risikere det, svarer administrerende direktør i NCC, Sven Christian Ulvatne på spørsmål om det blir flere byggefeil for NCC om de nye forskriftene innføres. – Vi vil prøve å motarbeide byggefeil gjennom skjerpede rutiner og høyere krav. De nye metodene er ikke nødvendigvis mer kompliserte, men det må bygges på en annen måte enn vi er vant til og kravene til nøyaktighet vil bli større.



Mye ligger i prosjekteringen

– Det er ingen tvil om at det er store kostnader knyttet til å rette feil. Vi vet ikke hvor mye det er hos oss, men det er mer enn vi har trodd, og vi har startet registrering. Ting tyder på at mye ligger i forkant, i prosjekteringen, sier regiondirektør Egil Lundem hos entreprenøren Kruse-Smith.

Backegruppen

– Det er åpenbart at det gjøres feil i for stort omfang, men tallmaterialet er for lite presist. Vi snakker om tidels prosenter når det er feil som oppdages i ettertid, ikke hele prosenter, sier administrerende direktør Peder B. Backe i BackeGruppen.

– Byggenæringen beveger seg fra en håndtverkstradisjon mot industrialisering, det er en prosess som vil pågå i mange år fremover, og jeg tror nok de nye forskriftene vil bidra, sier Backe. Han leder en bedrift med 900 ansatte og en omsetning på to milliarder kroner.

Under en prosent

– Vår feilprosent ligger mellom 0,5 og 1 prosent, forteller daglig leder Hans Erik Stadshaug i Moelven Byggmodul. Han forklarer den lave feilraten med at de kan levere tette og tørre bygg rett fra fabrikk. – Fuktskader eksisterer ikke i våre bygg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.