BYGG

Byggenæringen får klimakalkulator

Mona Strande
8. juni 2007 - 13:25

Byggebransjen står for nesten 14 prosent av Norges totale CO 2-utslipp. Det vil Statsbygg gjøre noe med.

Egen nettside

Derfor har de utviklet en modell som gjør det mulig å beregne klimagassutslipp knyttet til oppføring og drift av bygninger. Modellen er webbasert, og har fått nettadressen klimagassregnskap.no.

Modellen tar utgangspunkt i faktiske tall, og lar deg beregne utslipp i henhold til kjente standarder på flere nivåer.

Mange muligheter

Første versjon av modellen omfatter utslipp fra materialbruk, anlegg og konstruksjon, energibruk til drift av bygget og transport til og fra bygget.

Det gir et større bilde av et byggeprosjekts klimakonsekvenser en det Statsbygg vanligvis arbeider med i dag.

Blant annet kan man se på konsekvenser av valg av ulike typer oppvarming, byggematerialer - som tre sammenlignet med aluminium, og ulike lokaliseringsalternativer i forhold til for eksempel kollektivtransport.

Trenger økt bevissthet

Dermed kan du for eksempel se de totale utslippene i byggets livsløp. Det er også mulig å gå mer i detalj for å se antall kilo CO 2-utslipp per kvadratmeter per år og antall tonn CO 2 per bolig eller per person.

- Når det stilles strengere krav til klimagassutslipp vil det også stilles krav til oss. Den største gevinsten vi håper å oppnå med denne modellen, er å bidra til økt bevissthet i næringen. Å ta de rette valgene for miljøet må bli en naturlig handling for folk i næringen, sier direktør May Balkøy, Statsbyggs utviklingsavdeling.

Vil inn i BIM

Modellen Statsbygg har utviklet, er åpen for andre brukere fra og med i dag. Statsbygg vil organisere bruke på en slik måte at modellen utvikles videre.

Målet er at modellen skal implementeres i intelligente bygningsmodeller (BIM).

- Når vi får det til kan vi stille krav til leverandører i forhold til materialvalg og utslipp. Da har vi kommet dit vi vil, sier Balkøy.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.