BYGG

Byggefeil skal koste 400.000

DYRERE: Da terassene raste som følge av feilaktig montering mistet det ansvarlige selskapet sin sentrale godkjenning for en periode. Fra og med neste år vil det i tillegg vanke betydelige gebyrer eller til og med bøter for slikt slurv.
DYRERE: Da terassene raste som følge av feilaktig montering mistet det ansvarlige selskapet sin sentrale godkjenning for en periode. Fra og med neste år vil det i tillegg vanke betydelige gebyrer eller til og med bøter for slikt slurv. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
24. apr. 2009 - 07:02

Nå skal det svi på pungen å slurve på byggeplassen. Kommunal- og regionaldepartementet har gått til kamp mot byggefeil.

Nye retningslinjer

I forskriftene til ny plan- og bygningslov (PBL) som blir klare for høring i juni, vil det komme klare retningslinjer for hvordan foretak skal ilegges overtredelsesgebyrer når regelverket blir overtrådt.

Regelverket skal være gyldig fra og med 2010.

– Vi har nå en skisse der satsene går i trinn ut fra hvor alvorlige overtredelsene er, sa seniorrådgiver Knut Fredrik Rasmussen på BE-dagene.

De mildeste overtredelsene ser ut til å få et maksimalt gebyr på 10 000 kroner, deretter følger 50 000, 100 000 og til sist 200 000 kroner for de mest alvorlige overtredelsene av regelverket.

Maksimalsatser

Ved gjentatte overtredelser ser det nå ut som om maksimalsatsen blir satt til 400 000 kroner for et foretak.

– Foreløpig er dette skisser vi arbeider med. Det endelige forslaget kommer når forslaget til de nye forskriftene blir lagt frem, sannsynligvis i juni, sier Rasmussen.

Det er allerede klart at både privatpersoner og foretak skal kunne ilegges gebyrer, og at foretak kan vente seg høyere gebyrer enn privatpersoner.

I fremtiden blir det forbudt for privatpersoner å kjøpe seg en peisovn hos en byggevareleverandør, for så å montere den selv. Blir det oppdaget, vil det vanke gebyr.

Gebyr til kommunekassen

Rasmussen forteller at hvem som skulle motta gebyrene var en lei nøtt å knekke. Det er kjente eksempler på at kommuner har bedt parkeringsvaktene om å øke aktiviteten for å spe på et slunkent budsjett.

Det er en viss fare for at systemet kan bli brukt slik om gebyrene går til kommunekassen. På den annen side er det en fare for at insitamentet til å føre tilsyn og slå ned på feil blir for lavt om gebyret går til statskassen.

– Det ser nå ut til at kommunene får beholde gebyrene, sier han.

Overlapp

Det skal være overlapp mellom hvor høyt foreleggene kan settes og hva bøtenivået er.

På denne måten kan kommunene ilegge gebyrer som svir, uten at byggmesteren eller entreprenøren blir straffet i juridisk forstand og havner i bøteregisteret.

Om en kommune finner at overtredelsene av regelverket er tilstrekkelig alvorlig, kan saken bli politianmeldt.

Da er det ikke lenger snakk om gebyrer, men bøter og i verste fall fengselsstraff i opptil to år.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.