BYGG

Byggefeil - et samfunnsproblem

Joachim Seehusen
17. sep. 2007 - 07:02

Åslaug Haga peker på at tre av fire bad som bygges ikke holder mål, og gjør det klart at nok er nok.

Nå skal kampen mot byggefeilene skjerpes ytterligere.

– Vi må bli strengere når det gjelder strafferammen, understreker statsråden. – Skal vi få systemet til å fungere, er det helt opplagt at det må få større konsekvenser enn i dag å opptre useriøst.Egenkontroll bort

Det var i et møte mellom Haga og representanter for byggenæringen at dette kom frem.

Åslaug Haga har før gjort det klart at hun vil innføre uavhengig kontroll av byggeprosjekter i ny plan- og bygningslov som kommer ved årsskiftet.

– Vi skal bort fra egenkontroll, det er jeg ferdig med, sa statsråden.

Hun får delvis støtte fra næringen selv.

– Vi må ha et kontrollregime, sa Peder Backe, styreleder i Byggenæringens Landsforening (BNL). – Det er for mange som er villige til å kjøpe svart.Modenhetsaksen

BNL prøver likevel å holde på egenkontrollen. Deres sterkeste kort er kapasitetsmangelen. Ingen har i dag svar på hvem som skal gjennomføre bygningskontrollene.

BNL foreslo en form for gradert kontroll der «de seriøse» aktørene skal få større grad av egenkontroll og mindre kontroll fra andre. Kontrollene skal også styres av hvor alvorlige konsekvensene av feil blir. Modenhetsaksen, kalte BNL innspillet.

– Vi foreslår at den uavhengige kontrollen blir konsentrert rundt brann, statikk, tetthet og plassering, sa Jørgen Leegaard, kompetansedirektør i BNL.

Innspillet falt i god jord. – Jeg vil bore litt i denne modenhetsaksen deres og utdype hvordan vi kan greie det i praksis, sa Haga. Hun stilte likevel spørsmål om en slik gradert kontrollordning der bedriftene er plassert på en gradert skala vil bli akseptert i næringen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.