BYGG

Byggebransjen frykter energikrav

FRYKTER PROBLEMER: Teknisk sjef i Mesterhus, Trine Dyrstad Pettersen, frykter strengere energikrav til bygg kan skape problemer i bransjen.
FRYKTER PROBLEMER: Teknisk sjef i Mesterhus, Trine Dyrstad Pettersen, frykter strengere energikrav til bygg kan skape problemer i bransjen. Bilde: Truls Tunmo

Trondheim: De nye kravene har ifølge teknisk sjef i Mesterhus, Trine Dyrstad Pettersen, en overgangstid på to og et halvt år.

Det vil si at tetning av både hus og næringsbygg må holde den nye standarden senest medio 2009.

- Innen den tid skal vi ha full kontroll på at alt vi bygger skal være utført i henhold til de nye kravene. Men det er en stor utfordring, og vi prøver nå å påvirke håndverkerne våre så mye som mulig for at de skal være nøye med målinger av tetthet underveis i hele byggeprosessen, sier Dyrstad Pettersen til Teknisk Ukeblad på fagkonferansen Tid for tre.Vanskelig

Hun mener de nye kravene kan bli vanskelig å oppfylle.

- Ja, det kan bli problemer dersom ikke håndverkerne har nok fokus på å tette hull og sprekker i bygget. Konsekvensene kan bli at kundene klager og at utbygger dermed må sørge for utbedring av feilene.Slurv

Dyrstad Pettersen mener at det har vært slurvet mye i bygningsbransjen i forhold til å være nøye nok med å bygge husene tette.

- Det har ikke vært fokusert nok på dette. Det gjelder ikke minst å tette godt nok alle hull som både rørleggere og elektrikere etterlater seg i et bygg. Fokuset på dette har ikke vært stort nok.Bedre produkter

Hun påpeker at dagens tetningsprodukter har blitt vesentlig bedre enn de var tidligere.

- Produktutviklingen av tetningsmaterialer har hjulpet mye. Men de nye produktene hjelper ikke alene dersom ikke snekkeren gjør en god nok jobb.

Dyrstad Pettersen mener at fukt også kan bli et problem i nye bygg – på grunn av at det brukes tykkere vegger og tak enn før.

- Uttrykket "byggtørker" kan bli et vanligere begrep enn det har vært. Tykkere vegger og tak kan gjøre at fukten ikke slipper ut under byggeprosessen, sier Trine Dyrstad Pettersen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.