NYHETER_BYGG

Byggebransje med full brems

Utbyggere har satte bremsene på og drøyer utbyggingsbeslutninger til verdenssituasjonen, rentenivå og kronekurs er mer avklart.

Situasjonen har tvunget Elementprodusenten Contiga til å si opp 40 av 240 ansatte.

Dagens markedsituasjon tvinger stål- og betongelementprodusenten Contiga til å si opp 40 personer og permittere deler av staben på 240.

- Vi har vært på et høyt aktivitetsnivå som vi antakelig ikke kommer tilbake til. Vi valgte derfor oppsigelser fordi det er en langvarig tilpasning til markedet. Markedssituasjonen innen bygg er imidlertid svært variabel på landsbasis og det er spesielt stor-Oslo hvor markedet nå er helt dødt. Jeg er optimist og håper vi får normalisert situasjonen innen årets utgang. I mellomtiden prøver vi å tilpasse oss ut utenlandsk konkurranse spesielt på stålsiden, sier administrerende direktør Axel Baumann i Contiga.

For ett år siden stagnerte markedet for næringsbygg fullstendig og byggingen stoppet opp.

- Stålvirksomheten vår har vært dominert av leveranser av bæresystemer til næringsbygg i Oslo-området. Vi følger nøye med på hva som skjer og har vurderer nye områder. Når det gjelder stål sliter vi i tillegg med konkurransen fra utlandet. Vi vil derfor se på samarbeidsmuligheter med stålprodusenter i øst-europa spesielt. Kompetansen når det gjelder prosjektering, planlegging og prosjektgjennomføring beholder vi i Norge fordi vi ser at på ingeniørtjenester er Norge konkurransedyktige både når det gjelder pris og kvalitet.

God distriktspolitikk

- På betongsida er vi ikke i så stor grad utsatt for utenlandsk konkurranse fordi betongmarkedet er mer regionalt knyttet opp med mange lokale produsenter, påpeker Baumann.

Han etterlyser en mer konsis holdning fra myndighetenes side til norsk byggevareindustri. Både støtteordninger og beskyttelse av enkeltnæringer er en torn i øyet på de som jobber i konkurrerende virksomheter.

- Alle industribedrifter ligger stort sett ute i distriktene, derfor er jo dette også god distriktspolitikk. Vi ønsker oppmerksomhet rundt byggevareindustriens rammebetingelser. Vi ønsker ikke støtte, bare konkurranse på like premisser, understreker Baumann.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.