BYGG

Byggeboom bremser barnehagesatsingen

MODULBARNEHAGER:¿ Moelven ByggModul AS kan levere en barnehage i uka fra og med mai neste år, forsikrer direktør Stadshaug.
MODULBARNEHAGER:¿ Moelven ByggModul AS kan levere en barnehage i uka fra og med mai neste år, forsikrer direktør Stadshaug. Bilde: Moelven ByggModul AS
Mona Sprenger
23. aug. 2006 - 07:22

Kolliderer med høyt press

– Regjeringen må være realistisk i sine lovnader. Bygg er ikke noe som spyttes ut på samlebånd, sier styreleder i Byggmesterforbundet, Eskil Ørdal.

Han er oppgitt over at regjeringen annonserer en storstilt barnehageutbygging uten å undersøke om det er kapasitet i byggenæringen.

– Barnehageutbyggingen kolliderer med et høyt press i næringen. Vi sa i fra i god tid om at dette ikke er gjennomførbart.Økning

Omsetningen innenfor bygge- og anleggsvirksomheten økte med 8,4 milliarder kroner i perioden januar-april 2006 i forhold til samme periode året før, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Dette tilsvarer en økning på 15,7 prosent. Byggnæringen hadde gjerne sett at staten hadde lagt barnehageutbyggingen til en periode med mindre aktivitet.

– Vi synes det er underlig at de politiske myndighetene vedtar så store løft uten å sjekke om kapasiteten holder i byggenæringen, sier Audun Lågøyr, kommunikasjonsdirektør i Byggenæringenes Landsforening (BNL).Vil levere modulbarnehager

Lågøyr understreker at det for tiden ikke bare er barnehageutbyggerne som må smøre seg med tålmodighet. Ordrebøkene er fulle. Gjerne ett år frem i tid, men da løsner det for Moelven ByggModul AS.

– Fra om med mai neste år kan vi bygge en barnehage i uke, lover direktør i Moelven ByggModul, Hans-Erik Stadshaug. I vår har Moelven ByggModul utviklet to modulbarnehager.

– Vi har levert mange barnehager og bygger nå fire nye i Trondheim. Våre modulbarnehager er basert på allerede eksisterende og godt utprøvde barnehager, sier Stadshaug, som mener det er sløsing med offentlige midler å drive detaljert utredning av hver eneste barnehage.

– Vi har tatt den prinsipielle beslutningen at vi ikke deltar i konkurranser der kommunene har detaljplanlagt på forhånd. Gode kommuner velger barnehager som allerede er utprøvd, mener Stadshaug.

Uansett om kommunene velger ferdige modulløsninger eller ikke, er det ingen grunn til panikk, mener Eskil Ørdal.

– Det er ingen dramatikk. Regjeringen må bare være realistisk!

Ekspertene snakker om kapasitetsproblem.

- Entreprenørene har mye å gjøre, og for mange er en barnehage for lite som byggeprosjekt, sier ingeniør Einar Michelsen i det rådgivende ingeniørfirmaet ILJE AS.

ILJE AS har en rammeavtale med Omsorgsbygg Oslo KF og har prosjektledelse på flere barnehageutbygginger i Oslo.

Vanskelig å nå målet

I Soria-Moria–erklæringen lover regjeringen full barnehagedekning innen utgangen av 2007. Likevel har utbyggingen av Helenes Barnehage i Oslo stått uferdig i ett og et halvt år.

– Kommunen har så langt ikke hatt råd til å betale prisen byggherren har krevd, forteller daglig leder ved Omsorgsbygg Oslo KF, Jan-Egil Clausen. Han håper det vil løse seg.

– Vi håper vi får på plass en entreprenør etter hvert, men det tar tid. Vi har 100 prosjekter og mange er vanskelig å få gjennomført, sier Clausen. Han frykter at en del prosjekter må skrinlegges, og at det kan bli vanskelig å oppfylle regjeringens løfte om full barnehagedekning i Oslo-området i tide.

– Behovet for barnehageplasser i Oslo øker, og det er vanskelig å komme gjennom med prosjekter her.

Prisene i været

Trygge Barnehager, som arbeider nasjonalt med utbygging av barnehager, merker også at de får inn færre tilbud fra entreprenørene.

– Det er ikke et særfenomen for barnhager. Det er stor konkurranse om arbeidskraften og det er vanskeligere å få inn tilbud enn før, sier daglig leder i Trygge Barnehager, Eli Sævareid. Trygge Barnehager bygger 30 nye barnehager i år.

– Vi klarer å få bygd våre barnehager, men prisen har gått opp, sier Sævareid. Hun tror fremdeles at regjeringens mål om full dekning vil bli nådd innen 2007. – Kanskje med unntak av i Oslo?

Les mer om: