INDUSTRI

Bygge verdens største aluverk

Ole K. Helgesen
20. sep. 2006 - 11:00

Verket i Qatar vil få en produksjonskapasitet på 585 000 tonn primæraluminium, og det tilhørende gasskraftverket har en planlagt installert effekt på 1 350 megawatt.

I tillegg er det muligheter for en utvidelse til 1,2 millioner tonn – eller tre ganger så stort som Hydro Aluminium Sunndal.

To års bygging

Da vil det bli det største nye aluminiumverket som noen gang er oppført. Anlegget skal starte opp i fjerde kvartal 2009.

Byggingen tar til neste år. Prosjektet skal lokaliseres i industriområdet Mesaieed.

Først er det en fase med konseptvalg og prosjektering, og her blir erfaringene fra Sunndal viktige. Hydro-folk har fått en unik mulighet til å være med på et industrieventyr i ørkensanden.



Hindrer drepende hete

Med god ventilasjon gjennom kjelleren skal det planlagte aluminiumsverket i Qatar få utholdelige arbeidsforhold.



–Det er viktig å gjøre forholdene levelige for folk som skal jobbe inne i hallen. Derfor må vi finne løsninger som sikrer en akseptabel temperatur, sier Nancy Jorunn Holt.



Høye temperaturer

Høystrømsceller krever god ventilasjon for å opprettholde en levelig arbeidsmiljø siden cellene avgir mye varme. Ettersom utetemperaturen i Qatar er mye høyere enn i Norge setter dette svært høye krav til ventilasjonen. Aircondition er utelukket på grunn av prisen.

– Ved å bruke modellverktøyet Fluent kan vi simulere luftstrømningen og temperaturer i hallatmosfæren med hensyn til bygningsdesignet, celleoverflate og temperaturen på luften utenfor. Deretter kan vi velge designløsninger som gir det mest gunstige innemiljøet, forklarer Holt.



Luft gjennom kjelleren



Å slippe luft inn gjennom kjelleren ser ut til å være det mest gunstige for å få god ventilasjon de stedene det trengs mest.



– Elektrolysecellene er konstruert slik at omtrent 50 prosent av energien går tapt som varme til omgivelsene. Det er denne varmen som er "motor" for ventilasjon av elektrolysehallen idet oppvarmet luft stiger oppover.

Det settes opp en vertikal trykkgradient som gjør at luft utenfra suges inn i kjelleren. For en elektrolysehall som den som nå planlegges i Qatar, vil det være snakk om luftmengder i størrelsesorden 25-26 millioner Nm3 som hver time strømmer gjennom hallen, sier Holt.



Verifisere resultatene

Kompetansen innen dette feltet sitter både i Årdal og Porsgrunn. Disse to avdelingene samarbeider tett. – Fordelen i Årdal er muligheten til å verifisere modellresultater raskt ved målinger ute i anlegget, sier Lene Navestad Solli.







Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.