FORUM

Bygg vindmølleparker

10. feb. 2004 - 12:58

Vi har bygd ut vannkraften til nytte og glede for oss alle. De fossene som nå er igjen, bør i store trekk få bruse slik de har gjort siden isen trakk seg tilbake etter istiden til glede for oss som bor i dette vakre landet og turistene som besøker oss. Vind er en annen fantastisk fornybar energikilde. Det blåser nok til å produsere minst ti ganger så mye strøm som det Norge produserer fra vannkraften. Særlig Danmark, Tyskland og etter hvert Spania har til nå utviklet vindkraften i stor stil.

Norge er kanskje best i Europa hva tilgang på vind angår. Vindkraften er egentlig som skreddersydd for norske forhold. Få andre land i Europa har så gode forutsetninger for økonomisk utnyttelse av vindkraften som Norge, og det skyldes vannkraften vår. Kombinasjon av vind- og vannkraft gjør at vi kan bruke vannkraften når det blåser lite og omvendt. Nå bygges en vindmøllepark på Hitra med 24 møller som skal produsere 150 GWh pr. år som er nok til å dekke forbruket til rundt 7000 husstander.

Hvorfor ikke bygge slike parker en rekke steder rundt om i hele Norge. Selvsagt blåser det ikke hele tiden. Det man imidlertid kan gjøre er å la vindmøllene produsere hydrogen den tiden det blåser mer enn behovet for strøm i området. Når det så er for lite vind, kan hydrogenet brukes til å produsere elektrisk energi. Dette prinsippet skal nå brukes i et øysamfunn på Sør-Vestlandet. Det gjør at de langt på vei kan bli selvforsynt med energi.

Dette er opplagt et av fremtidens energiforsyningssystemer som vi bør satse på. Det er bare et tidsspørsmål før vindkraft er økonomisk bærbar. I dag koster det rundt 25 øre å produsere en kWh vindkraft. Vi nærmer oss dermed markedsprisen på strøm. Produksjon av vindmøller kan også bli en ny stor industrivirksomhet med tusenvis av arbeidsplasser. Dette er virkelig spennende, ikke minst for distrikts-Norge. Mange vil også synes de hvite vindmøllene er en estetisk opplevelse. De ligner svaner med sine lange vinger og temmer vinden på samme elegante måten som disse vakre fuglene i luftrommet.

Klemet Godtland

Sivilingeniør

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.