KRAFT

– Bygg heller nytt

GAMLE ATOMKRAFTVERK: - Å modernisere de gamle svenske kjernekraftverkene fra 60-tallet med ny teknologi er som å renovere en gammel Amazon uten tilgang på originaldeler, sier kjernekraftprofessor Ane Håkansson ved Uppsala-universitetet til ingeniørbladet Ny Teknik.
GAMLE ATOMKRAFTVERK: - Å modernisere de gamle svenske kjernekraftverkene fra 60-tallet med ny teknologi er som å renovere en gammel Amazon uten tilgang på originaldeler, sier kjernekraftprofessor Ane Håkansson ved Uppsala-universitetet til ingeniørbladet Ny Teknik. Bilde: OKG
Kjetil Malkenes Hovland
17. sep. 2010 - 14:56

Det var problemer med de svenske kjernekraftverkene som førte til ekstreme kraftpriser i deler av Norden i vinter.

Svenskene sliter fortsatt med å få reparert kraftverkene, særlig giganten O3 i Oskarshamn.

– Å modernisere de gamle svenske kjernekraftverkene fra 60-tallet med ny teknologi er som å renovere en gammel Amazon uten tilgang på originaldeler, sier kjernekraftprofessor Ane Håkansson ved Uppsala-universitetet til ingeniørbladet Ny Teknik.

Bunnotering i 2009

Første september 2009 produserte svensk atomkraft bare på 25 prosent av installert kapasitet, og det var bunnotering de siste ti årene.

Oskarshamn 3 slet mest. Den ble modernisert for noen år siden og har en effekt på hele 1450 megawatt (MW), som er på linje med de aller største norske vannkraftverkene.

Men O3 produserte nesten ingenting i 2009. Moderniseringen som begynte i mars skulle ta tre måneder, men varte tre ganger så lenge.

Mange problemer

I desember ble O3 koblet opp for testing, men i februar måtte man skifte ut feilkonstruerte ventiler. Det tok to måneder. I mars begynte driften igjen. To måneder senere ble det ni dagers stopp for å skifte brensel. I juni var den i gang for fullt med over 1200 MW.

Inntil tordenvær slo ut generatoren i juli. Så oppdaget man problemer med vibrasjoner i dampturbinene.

Og sånn fortsetter det: Les resten hos Ny Teknik

Fortsatt problemer

Oskarshamn er i drift igjen, men de sliter driftsansvarlige sliter. Om tre uker skal O3 igjen stenges av, for revisjon som etter planen skal vare i en måned.

Professoren i Uppsala mener man burde skiftet ut gammelt med nytt.

– Reaktorene er det ikke noe galt med, det er utstyret rundt som har problemer. Det er bedre å bygge nytt enn å holde liv i det gamle, sier Ane Håkansson.

Les mer om: