BYGG

– Bygg flere etasjer!

HØYT: Prognosesenteret mener løsningen på Oslos boligproblemer og høye priser kan være å bygge høyere blokker.
HØYT: Prognosesenteret mener løsningen på Oslos boligproblemer og høye priser kan være å bygge høyere blokker. Bilde: colourbox.com
Stein Jarle Olsen
29. mai 2007 - 09:02

"Markagrensa" i Oslo setter en naturlig begrensning på hvor mange flere boliger som kan bygges de neste årene.

Bygge høyere

Adm. direktør Bjørn-Erik Øye mener løsningen er å bygge høyere.

– En fersk oversikt viser at gjennomsnittshøyden på bygårder og leilighetsblokker i Oslo er på 6,7 etasjer. I Stockholm er den én etasje høyere - 7,7 etasjer. Det gir Oslo et potensial på 30 000 nye boliger, sier Øye til Finansavisen .

Flere boliger

Øye sa fredag at det bygges for få nye boliger i Oslo, og at tempoet må økes fra 1400 til 5000 årlig. Han antydet også at politikerne har mye av skylden for de høye boligprisene.

– I en urban by må vi akseptere at det bygges i høyden, for å beholde de grønne lungene. Det kan være en del av løsningen i fremtiden; at politikerne er villige til å øke antall etasjer i boligprosjektene, sier Øye.

Han mener flere etasjer vil kunne resultere i lavere boligpriser, ettersom bedre tomteutnyttelse i seg selv kan bidra til lavere kostnader.

– Stort potensiale

Øye presiserer imidlertid at eksempelet med flere etasjer hovedsaklig er ment på nye boligprosjekter, og ikke ved utvidelse av alle eksisterende bygg.

– Poenget er først og fremst at Oslo har et stort potensiale for å få plass til flere boliger. I noen tilfeller hvor det er teknisk mulig kan det være en god idé å bygge på en ekstra etasje, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.