DATATELE

Bygg din egen 3D-printer

Mona Strande
11. jan. 2007 - 08:00

Den er billig, du monterer den selv, og den kan printe ut tredimensjonale objekter i ditt eget hjem.

Vil nå bredt

Forskere ved Cornell University i USA har utviklet en maskin som kan revolusjonere hjemme-fabrikasjon.

- Vi prøver å få denne teknologien ut til så mange som mulig, så pakken vår er designet for å være enkel. I tillegg er det nok den billigste 3D-printeren som finnes, sier Evan Malone til New Scientist.

3D-printere brukes allerede av designere, ingeniører og forskere for å lage unike mekaniske deler og modeller. Disse maskinene lager objekter av lag på lag med pulver eller flytende materiale.

Enorm prisreduksjon

Men ulempen for den vanlige bruker, er prisen: Dagens kjente 3D printere koster fra 125.000 til over ni millioner kroner.

Dette ville doktorgradsstudent Evan Malone gjøre noe med, og startet dermed Fab@Home-prosjektet, som det heter.

Standardversjonen av deres "friform-fabrikator", populært kalt Fabber, er på størrelse med en mikrobølgeovn, og kan bygges for bare 15.000 kroner. Instruksjonsmanualer og programvare lastes ned gratis fra Fab@Homes hjemmesider.

Sjokolade-3D

Fabber kan lage 3D-objekter av plast, og flere andre materialer. Foreløpig er den testet med silikon, gips, modellerleire, sjokolade og melisglasur. Alt har fungert bra. Den kan også bruke ulike materialer til ett enkelt objekt. Da sier dataprogrammet ditt fra når du må skifte materiale for å få resultatet helt likt 3D-modellen.

Fabber kobles til en PC med Fabber-programvare. Når du har laget den 3D-modellen du vil printe ut, blir den laget i fast form ved at ønsket materiale presses ut fra en mekanisk kontrollert sprøyte.

I riktig retning

Frode Eldevik i Eldevik Industridesign, som er norsk forhandler av Z-Corporation 3D-printere, synes oppfinnelsen fra Fab@Home både er morsom og interessant.

Selv selger han 3D-printere med en minstepris på 249.000 kroner, og utenom en eneste privatperson har han bare bedrifter og institusjoner som kunder.

- Det er helt klart i denne retningen det går: Folk vil ha billige og enkle maskiner som får plass på skrivebordet. Jeg håper Fab@Home får dette til, men modellene de presenterer nå er ikke akkurat imponerende, sier han.

Setter begrensninger

Årsaken til skepsisen er at Fab@Home bruker en teknologi kalt FDM (Fused deposition modeling), hvor 3D-printeren bare har én dyse, og bygger materialet lag for lag - men bare rett oppover.

- Skal man kunne lage modeller med overheng må man bruke to dyser. En for support og en for selve materialet, forklarer Eldevik. Det er først med to dyser det er mulig å lage 3D-objekter som dem Eldevik presenterte for TU.no i høst.

- Det er laget andre billige 3D-printere tidligere, men heller ikke de har løst supportproblematikken. Salget har ikke gått bra, siden det setter store begrensninger for tilvirkningen av modellen, sier Eldevik.

Som miljøtiltak

Han håper at det ikke tar alt for mange år før fullverdige 3D-printere blir så billige at de kan kjøpes av privatpersoner. Sannsynligvis vil det etterhvert bli som med blekkskrivere: Selve printeren blir billig, mens du må betale i dyre dommer for forbruksvaren - nemlig pulveret du lager modellene av.

- 3D-printere er spesielt spennende med tanke på miljøbevissthet. Om noen år kan du forhåpentligvis sitte i stua di og printe ut en identisk kopi av den delen som er ødelagt på mobiltelefonen din, istedenfor å kaste den for å kjøpe en ny en, sier Eldevik.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.