IKT

Byen med de 1500 selskaper

15. nov. 2000 - 18:37

Myndighetene i byen tilbød kontorer og skattelettelser til programvarefirmaer som ville slå seg ned der. Adobe og Netcom kom først. Samtidig ble Software Development Forum etablert, og ti inkubatorer for nye selskaper opprettet. Satsingen har gitt gode resultater. I løpet av ti år er 1500 programvareselskaper kommet til byen.

Høy terskel

San Jose vil også trekke til seg utenlandske selskaper. For fire år siden ble International Business Incubator (IBI) etablert. De jobber for selskaper vil raskt i gang på det amerikanske markedet. IBI hjelper til i åpningsfasen og kan tilby kontorplass i en overgangsperiode. Men terskelen er høy.

– Vi sier nei til omtrent halvparten av bedriftene som søker om å få komme hit. Vi forhindrer at folk kaster bort mange penger, sier Ingrid Rosten, nestleder for IBI.

IBI er en non-profitorganisasjon som San Jose City og San Jose State University står bak. Organisasjonen sitter på et stort nettverk av Silicon Valley-bedrifter, blant andre alle de som har vært innom inkubatoren. Det gjør at de raskt kommer i inngrep med potensielle partnere.

Heistalen

– Du må kunne ”heis-talen” for å slå gjennom. Her snakker alle med alle, men da må du raskt kunne presentere hva du holder på med, sier Ingrid Rosten. Heistalen henspeiler på at du møter folk i heisen og i løpet av et minutt skal kunne fortelle hva du gjør og hvorfor du er interessant.

Rosten har ikke mye til overs for utlendinger som kommer hit på en ukes besøk i ny og ne og håper å gjøre forretninger. – Du må ha noen på bakken her. Utviklingen går så raskt, at det har lite for seg å ikke være representert i området, sier hun.

I øyeblikket er rundt 40 selskaper fra 21 land til stede i inkubatoren, noen av dem støttet av offentlige organisasjoner og andre av selskaper som ScanXelerator.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.