MOTOR

Bybil kan bli realitet

City Car
City Car Bilde: Franco Vairani\MIT
Stein Jarle Olsen
2. nov. 2007 - 13:49

Tenk deg at du skal en liten runde til sentrum, men ikke vil måtte stresse med å finne parkering eller vente på bussen eller trikken.

Om veien er kort, kan du selvfølgelig ta sykkelen eller beina fatt, men hva om avstanden er litt for lang til at det er aktuelt?

Stablebil

Svaret kan ligge hos forskerne ved anerkjente Massachusetts Institute of Technology i USA.

De arbeider nå med å utvikle en liten elbil som kan "stables", slik at den kan passe i en type utlånsordning som for eksempel bysykkeltilbudet er et eksempel på i dag.

Tillegg

Bilen, som rett og slett har fått navnet "City Car" vil ha plass til to passasjerer og er tenkt brukt i tette byområder hvor det allerede finnes et godt kollektivtilbud.

Forskerne spesifiserer at bilen ikke skal være en erstatning for andre biler med bedre rekkevidde, taxier, busser og andre transporttilbud: den skal heller være et tillegg som kan gi et bedre og mer fleksibelt individuelt transporttilbud.

Enkel parkering

Stativene tar imot bilene og lader dem automatisk, og brukerne tar med seg den første, mest oppladede bilen ved behov.

Bilene bruker såkalte "Wheel Robots"-systemer som blant annet tar vekk behovet for gear og lar bilen manøvrere i alle retninger - godt for de som sliter med lukeparkeringen, med andre ord.

Den første bilprototypen skal vises frem i løpet av 2008.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.