ROMFART

Bush skyter ned satellitt

Satellitter er uunnværlige i dagens samfunn.
Satellitter er uunnværlige i dagens samfunn.

Den over to tonn tunge satellitten skal skytes ned over Stillehavet med raketteknologi som tidligere aldri har vært brukt i annet enn lukkede tester, skriver New York Times.

USA oppgir at satellitten, som går under navnet USA 193, kan komme til å skade mennesker dersom den kommer inn i atmosfæren.

Om bord i satellitten er rundt 500 kilo med det giftige brennstoffet hydrazine.

Se den før den dør

Satellitten kan, dersom den ikke skytes i fillebiter, sees fra Sør-norge 21. - 24. februar mellom klokka 19 og 20.

Dersom den skytes i stykker, kan det hende at en også kan se restene av satellitten i det samme tidsrommet, ifølge Norsk romsenter.Stikk til Kina

Det vil kun være tredje gang i historien at en slik nedskyting blir gjennomført.

Den første sto USA selv for i 1985. Nummer to ble utført av Kina i januar i fjor, noe som ble oppfattet som en åpenbar provokasjon av amerikanerne og resulterte i skarp ordbruk fra president Bush.

Kongresspolitikere har advart mot at den planlagte nedskytingen vil legitimere Kinas maktdemonstrasjon og føre til ytterligere våpenkappløp i rommet.

Bedyrer gode hensikter

Pentagon bedyrer at hensikten bak nedskytingen verken er å teste ut de våpensystemene som vil bli brukt i operasjonen, eller forhindre at sensitiv teknologi fra satelitten kan havne i gale hender etter et krasj.

Dette til tross for at teknologien bak operasjonen i stor grad vil demonstrere USAs evne til å avskjære både langtrekkende missiler og spionsatelitter.

Antiluftskyts

Ifølge New York Times vil teknologien bak nedskytningen basere seg på modifiserte luftvernsystemer plassert ombord i amerikanske krigsskip, ment for å beskytte USA mot interkontinentale raketter. Teknologien er aldri brukt i en skarp situasjon tidligere.

Satelitten går i bane rundt Jorda 16 ganger i døgnet. En konvoi på tre krigsskip i det nordlige Stillehavet vil observere og kalkulere satelittens nøyaktige bane, før selve våpenet - en Standard Miissile 3 luftvernrakett - blir avfyrt.Her kan du følge med på USA 193s endelikt.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.