ROMFART

Bush skyter ned satellitt

Satellitter er uunnværlige i dagens samfunn.
Satellitter er uunnværlige i dagens samfunn.
Leif Hamnes
15. feb. 2008 - 09:58

Den over to tonn tunge satellitten skal skytes ned over Stillehavet med raketteknologi som tidligere aldri har vært brukt i annet enn lukkede tester, skriver New York Times.

USA oppgir at satellitten, som går under navnet USA 193, kan komme til å skade mennesker dersom den kommer inn i atmosfæren.

Om bord i satellitten er rundt 500 kilo med det giftige brennstoffet hydrazine.

Se den før den dør

Satellitten kan, dersom den ikke skytes i fillebiter, sees fra Sør-norge 21. - 24. februar mellom klokka 19 og 20.

Dersom den skytes i stykker, kan det hende at en også kan se restene av satellitten i det samme tidsrommet, ifølge Norsk romsenter.Stikk til Kina

Det vil kun være tredje gang i historien at en slik nedskyting blir gjennomført.

Den første sto USA selv for i 1985. Nummer to ble utført av Kina i januar i fjor, noe som ble oppfattet som en åpenbar provokasjon av amerikanerne og resulterte i skarp ordbruk fra president Bush.

Kongresspolitikere har advart mot at den planlagte nedskytingen vil legitimere Kinas maktdemonstrasjon og føre til ytterligere våpenkappløp i rommet.

Bedyrer gode hensikter

Pentagon bedyrer at hensikten bak nedskytingen verken er å teste ut de våpensystemene som vil bli brukt i operasjonen, eller forhindre at sensitiv teknologi fra satelitten kan havne i gale hender etter et krasj.

Dette til tross for at teknologien bak operasjonen i stor grad vil demonstrere USAs evne til å avskjære både langtrekkende missiler og spionsatelitter.

Antiluftskyts

Ifølge New York Times vil teknologien bak nedskytningen basere seg på modifiserte luftvernsystemer plassert ombord i amerikanske krigsskip, ment for å beskytte USA mot interkontinentale raketter. Teknologien er aldri brukt i en skarp situasjon tidligere.

Satelitten går i bane rundt Jorda 16 ganger i døgnet. En konvoi på tre krigsskip i det nordlige Stillehavet vil observere og kalkulere satelittens nøyaktige bane, før selve våpenet - en Standard Miissile 3 luftvernrakett - blir avfyrt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Her kan du følge med på USA 193s endelikt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.