OLJE OG GASS

Bush-forslag kan gi norsk seismikkgevinst

KLAR FOR OPPDRAG: Ramform Sovereign, som er bygget av Aker Yards og eies av PGS, skal snart på oppdrag i Nordsjøen.
KLAR FOR OPPDRAG: Ramform Sovereign, som er bygget av Aker Yards og eies av PGS, skal snart på oppdrag i Nordsjøen. Bilde: Harald M. Valderhaug
19. juni 2008 - 13:49

Siden 1981 har det vært forbudt å bore etter olje og gass på USAs øst- og vestkyst og i den østlige delen av Mexicogolfen. Bakgrunnen var et ønske om å beskytte turistindustrien og å redusere muligheten for oljesøl langs kysten.

Oljeprisen har skutt i været den siste tiden, og Bush åpner nå for å oppheve forbudet. Også den republikanske presidentkandidaten John McCain har tatt til orde for å oppheve forbudet.

– Store muligheter

Det kan, om det blir en realitet, gi norske seismikkselskaper bedre tider framover, mener oljeanalytiker John Olaisen i Carnegie.
Les også: Dårlige utsikter for PGS

– Det blir press overalt på å åpne opp nye områder. De områdene som ikke er åpnet opp er stort sett offshore, og den norske oljeservicebransjen driver kun offshore. Det er fantastiske utsikter for dem, sier Olaisen til NA24.

Betent tema

Forslaget vil trolig møte sterk motstand fra flere hold. Blant annet er California-guvernør Arnold Schwarzenegger en erklært motstander av et eventuelt frislipp.

– Det er feil å gi forbudet skylda for de høye oljeprisene, sier Schwarzenegger, som mener resten av USA heller bør følge Californias eksempel og satse på teknologisk nyvinning og alternative former for energi.

Verdensledende

Norsk kompetansemiljøer er imidlertid klare for oppgaven om den kommer, påpeker John Olaisen.

– Dersom det går gjennom, vil det første amerikanerne måtte gjøre være å skyte seismikk. Det vil være veldig positivt for de norske selskapene PGS og TGS-NOPEC. PGS er verdensledende og vil da helt sikkert få mye jobb, sier Olaisen.

Når det eventuelt kommer til lisensrunder, vil norske selskaper også stille sterkt på bakgrunn av sin kompetanse, mener han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.