BYGG

Burde vært forankret

BLIR DYRT: Store ødeleggelser på boligblokken som kollapset i Fjelltunveien i Ålesund natt til onsdag.
BLIR DYRT: Store ødeleggelser på boligblokken som kollapset i Fjelltunveien i Ålesund natt til onsdag. Bilde: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX

- Det er lett å se i ettertid, men det kan være vanskelig å se hele bildet på første befaring, sier Elisabeth Grasbakken seksjonsleder for bergteknikk i Multiconsult, som utfører grunnundersøkelser av denne typen.

Etter en befaring i dag sa fylkesgeolog i Møre og Romsdal, Einar Anda, at det var rundt 3000 kubikkmeter masse som raste ut og flyttet boligblokka seks-sju meter. I vekt utgjør det om lag 7500 tonn masse. I følge Utbyggeren: – Vi har ren samvittighet var boligblokken normalt sikret med bolter i tråd med rådene i en geolograpport.

- Det er vanskelig å sikre et så stort område med bolter, sier Grasbakken.

Det er fylkesgeolog Einar Anda enig i:

- Det er ti meter innover i fjellet som har rast ut, derfor har boltene hatt fint lite å si, sier fylkesgeolog Einar Anda, etter å ha sett nærmere på rasområdet i Ålesund i dag.

- Utbygger sviktet

Utbygger ble av geolog Geir Bertelsen advart mot skredfaren, og han rådet utbyggerne av boligblokken i Ålesund til å sprenge vekk store deler av berget ovenfor. I følge regiondirektør Tom Arne Olsen i Rambøll Norge er alle anbefalingene i rapporten etterkommet.

I rapporten Bertelsen laget står det derimot” Vi anbefaler at sikringsbehovet vurderes etter nedsprengningen av første pall”. Bertelsen hørte aldri noe mer fra utbygger.

- Det er utbyggers ansvar å ta kontakt etter at utsprengningene er gjort. Dessverre opplever vi ofte at det ikke skjer, sier Elisabeth Grasbakken seksjonsleder for bergteknikk i Multiconsult, som utfører grunnundersøkelser av denne typen.

- I første omgang er vi på en befaring og lager et notat. Ofte ber vi om å bli kontaktet videre i prosessen, sier Grasbakken.Mer beviste kommuner

- Ålesund kommune hevder at de aldri leste geolograpporten. Er norske kommuner klar over sitt ansvar?

- Vi opplever at kommunene har blitt mer og mer bevist sitt ansvar for risikovurdering i forbindelse med reguleringsarbeid. Mange kontakter konsulenter, sier seksjonslederen.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.