BYGG

– Burde hatt 1,5 mill. varmepumper

Joachim Seehusen
4. juni 2009 - 14:07

Norsk Industris leder Stein Lier-Hansen stilte spørsmålet om hvorfor Norge ikke forbyr oljekjeler.

Han kom selv med svaret:

– Vi burde hatt halvannen million varmepumper i Norge, ikke samlet i Norden. Men når vi har en statsminister som nekter å bytte ut en gammel oljefyr da har vi tapt, da har vi et problem, sa Lier-Hansen under en paneldebatt på Nordiske Varmepumpedager i Oslo.

– Fjern olje og kull

Den svenske eks-statsministeren Göran Persson var heller ikke nådig.

– Noen må jo for Guds skyld gjøre noe. Alle kan ikke sitte i København og vedta regelverk.

– Hva mener du den norske regjeringen bør gjøre?

– Fjerne olje og kull fra oppvarming. Sette en målsetting, det gjorde vi i Sverige for 30 år siden og det hadde en enorm effekt. Regjeringen må sette en målsetting som begripelig for folk, dessuten må de sikre langsiktighet, ellers er det ingen som våger å gjøre noen ting. De som gjør noe blir vinnere, det er jo de som kommer først, sa Persson til Teknisk Ukeblad.

Må sette mål

Naturvernforbundets Lars Haltbrekken fulgte opp kritikken mot Stoltenberg i sitt innlegg.

– Norge skal være klimanøytralt i 2030, først ble det sagt 2050, så skjerpet regjeringen målene. Men da er Jens Stoltenberg 71 år og helt sikkert ikke statsminister lenger. Det er langt enklere å sette mål andre må oppfylle. Vi må sette oss mål for oss selv, sa Haltbrekken.

– Norge er blant de landene som var tidlig ute med prat, men vi har i liten grad fulgt opp med handling, sa Lier-Hansen.

– Det har nok å gjøre med at vi i liten grad har tatt alvoret inn over oss. Det er ikke bare at vi ikke bruker penger til ny teknologi, vi har ikke engang tatt i bruk det som allerede finnes.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.