Heidi Arnesen Austlid kan smile bredt. Er Friprogsenteret først inne på budsjettet, skal det mye til at det ryker ut igjen. (Bilde: Espen Zachariassen)

Budsjettpremiere for fri programvare

  • IT

– Det er vanskelig å bli egen post – enda vanskeligere å bli kvitt det. Dette tyder på at regjeringen vil fortsette satsingen på fri programvare i offentlig og privat sektor, sier direktør Heidi Arnesen Austlid i Friprogsenteret, eller formelt Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare.

– Og når vi først er inne, blir vi værende på budsjettet også ved et eventuelt regjeringsskifte, sier Arnesen Austlid til tu.no.

Øker

Forslaget til bevilgningen er på 4,176 millioner kroner – en økning på rundt 100.000 kroner fra tilskuddet i 2008.

Friprogsenteret ble etablert i 2007 og har nå kontorer i Drammen og Tromsø for å skape trygghet om fri programvare og sikre deling, gjenbruk og samarbeid av løsninger. Senteret sprer kunnskap, verktøy for deling, og etablerer nettverk i offentlig og privat sektor.

Intensiverer

– Vi skal fortsette og intensivere arbeidet med kunnskapsspredning slik at flere får trygghet til å velge fri programvare, sier Austlid i en pressemelding.

Anbudskrav

Hun varsler store forventninger til den bebudede preferansepolitikken for fri programvare.

– Vi forventer at regjeringen intensiverer satsingen på fri programvare og er tydelige spesielt i forhold til fri programvare i offentlige anbud, sier Austlid.