INDUSTRI

Bryter miljøreglene bevisst

MED VITEN OG VILJE: I de verste tilfellene avdekker vi bevisste lovbrudd, sier Ellen Hambro, direktør i Klima- og forurensingsdirektoratet.
MED VITEN OG VILJE: I de verste tilfellene avdekker vi bevisste lovbrudd, sier Ellen Hambro, direktør i Klima- og forurensingsdirektoratet. Bilde: Colourbox
Jannicke Nilsen
2. mai 2011 - 11:37

I fjor gjennomførte Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) 1670 meldte og uanmeldte miljøtilsyn hos bedrifter, og avdekket flere alvorlige brudd på regelverket.

Sju saker ble anmeldt.

Lærer ikke reglene

Ikke bare små bedrifter, men også store industrikonsern fikk avdekket vesentlige mangler i rutinene for forebyggende arbeid, melder direktoratet.

En stor del av problemet dreier seg om slurv, og at virksomheter dropper å sette seg inn i regelverket.

Bevisst

– Selv om de aller fleste virksomhetene ønsker å følge miljøkravene, finner vi dessverre altfor mange regelbrudd på våre kontroller. Det er mange virksomheter som slurver, som ikke setter seg inn i kravene som gjelder for dem, og i de verste tilfellene avdekker vi bevviste lovbrudd, sier Klif-direktør Ellen Hambro.

Dårlige rutiner for håndtering av farlig avfall er et problem, og Klif mener kunnskapen om forbud og grenser for innhold av farlige stoffer i produkter ofte er for lav.

Tvangsmulkt

Klif kontrollerer alle bedrifter som importerer faste, bearbeidede produkter, og som produserer eller importerer kjemikalier til Norge. Direktoratet kontrollerer også import og eksport av farlig avfall.

De bedriftene med størst risiko for utslipp til miljøet kontrolleres hyppigst.

Klif bruker tvangsmulkt for å sikre at virksomheter retter og feil og mangler.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.