NETTARKIV

Brustad om statlige selskaper i utlandet: – Kan få skjerpete krav

KREVER ÅPENHET, MEN IKKE INNSYN: Nærings-og handelsminister Sylvia Brustad mener staten skal kommunisere åpent med selskaper og at selskapene også må bidra til åpenhet i den nylige fremlagte eierskapsmeldingen. Men hun aksepterer at Hydro ikke gir innsyn i listene over alle underleverandørene til Qatalum-prosjektet i Qatar.
KREVER ÅPENHET, MEN IKKE INNSYN: Nærings-og handelsminister Sylvia Brustad mener staten skal kommunisere åpent med selskaper og at selskapene også må bidra til åpenhet i den nylige fremlagte eierskapsmeldingen. Men hun aksepterer at Hydro ikke gir innsyn i listene over alle underleverandørene til Qatalum-prosjektet i Qatar. Bilde: Scanpix
Truls Tunmo
23. sep. 2008 - 14:47

–Vi forventer at Hydro følger våre etiske retningslinjer. Vi vet at de tar samfunnsansvar på alvor, og forventer også at de gjør dette i sin virksomhet i Qatar, sier Brustad.

Ifølge ILO er det brudd på internasjonale arbeidsbestemmelser at arbeiderne ikke for organisere seg slik tilfellet er i Qatar. Hva gjør regjeringen for å bedre forholdene til disse fremmedarbeiderne?

–Dessverre er det slik at arbeidsbestemmelsene ikke er like strenge over alt i verden som her i Norge. Derfor forventer vi at norske selskap i utlandet tar dette på alvor, sier Brustad.Bedriftenes ansvar

Hun mener at det er styret i hver enkelt bedrift sitt ansvar å påse at etiske retningslinjer blir fulgt.

– Dette er veldig viktig. Vi er i ferd med å avslutte en runde med samtlige statseide bedrifter om akkurat dette. Nå kommer vi til å se om vi skal stille ytterligere krav om samfunnsansvar til disse bedriftene i utlandet. Kravene kan bli skjerpet, sier Brustad.Åpenhet viktig

LO-leder Roar Flåthen krever at norske bedrifter i utlandet må følge ILOs retningslinjer og konvensjoner om internasjonal arbeidsrett. Hva er din kommentar til dette?

– Jeg sier ikke noe mer enn det jeg har sagt om dette nå. Men jeg gjentar at jeg forventer at Hydro tar sitt samfunnsansvar alvorlig. Dessuten vil jeg si at det er veldig viktig å ha åpenhet om dette temaet, sier Sylvia Brustad.

Les mer om: