BYGG

Bruktboliger får sertifikat

Joachim Seehusen
12. sep. 2007 - 12:06

Arbeidet med den nye ordningen Tilstandsrapport ved bolighandel er ledet professor Svein Bjørberg.

– Tilstandsrapporten skal bli grundig og nøytral. Dagens takster er ofte tilpasset selgers ønsker og behov, sier professor II Svein Bjørberg ved NTNU.

Merk deg RUB – forkortelse for Veien til riktig utførte bygg. Det er navnet på prosjektet som i to år har jobbet med at boligkjøpere skal få nøytral informasjon om hva de kjøper.

3 klasser

Den nye rapporten skal klassifisere en bolig i tre trinn. Grad 0 og 1 betyr at alt er bra. Grad 2 er en advarsel om at kjøper kan vente seg større utbedringskostnader rett rundt hjørnet. Grad 3 betyr at det er brudd på lover og forskrifter eller sikkerhetsmessig risiko i bygningen.

– Kjøperen skal få god dokumentasjon på tilstanden til klimaskallet, altså fasade og tak. Likeså vil rapporten ta for seg drenasje og kjellervegger samt våte rom innvendig. I blokker skal også alt som er felles, utenom leiligheten bli inkludert, så som stigeledninger, tak, vegger og setninger, sier Bjørberg, som til daglig er FoU-sjef i Muliticonsult.Må bli obligatorisk

Prosjektgruppen har hatt kontakt med Kommunaldepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet under arbeidet. De to departementene er ansvarlige for reguleringer av byggevirksomhet og omsetting til forbrukere.

Bjørberg erkjenner at den nye ordningen må bli obligatorisk for å virke. – Vi har hatt en rekke møter med departementene og møtt forståelse, sier han.

Dansk suksess

Bjørberg forteller at Danmark har hatt slike ordninger siden 1986, med stor suksess. – Det har vært obligatorisk for boliger med offentlig finansiering. Suksessen har vært så stor at nå ligger det et lovforslag i Folketinget om at det skal gjelde alle boliger.

– Ved innføringen i 86 var det alvorlige feil ved 30 prosent av boligene, en ny måling i 2005 viste at det kun var feil ved tre prosent av boligene.

Den danske ordningen skal også inneholde en obligatorisk forsikring som sikrer forbrukerne mot konkurs. Entreprenører med dårlig CV for byggkvalitet vil måtte betale høyere forsikringspremie.Skjær i sjøen

– Vi har funnet at kompetansen til å avdekke feil som andre har gjort, er dårlig. Det må vi gjøre noe med, sier Bjørberg. Prosjektgruppen vil samarbeide både med Nito Takst, Norges Takseringsforbund og Rådgivende Ingeniørers Forening.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Nå venter Bjørberg og prosjektgruppen på et signal fra myndighetene om veien videre så fort som mulig.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.