Bruker Svalbard som 4G-laboratorium

Bruker Svalbard som 4G-laboratorium
START: Søndag kunne Telenor og dekningsdirektør Bjørn Amundsen starte opp 4G-nettet i Longyearbyen. Bilde: Telenor

I helgen kjørte Telenor i gang sitt første 4G-nett utenfor hovedkvarteret på Fornebu, og det skjedde i Longyearbyen på Svalbard.

Den kommersielle åpningen av det nye mobilnettet skjer som planlagt først i begynnelsen av 2012, men selskapet valgte å bruke 100-årsjubileet for Svalbard til å starte en testperiode.

Den første telegrafstasjonen Spitsbergen Radio kom i gang i 1911.

– Den første store 4G-kontraktenLukket

– Vi har oppgradert basestasjonene her, og nå ønsker vi å foreta en lukket test i Longyearbyen, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen hos Telenor til Teknisk Ukeblad.

– Vi er interessert i å se hvordan noen utvalgte brukere benytter seg av dette mobile bredbåndet i et område som allerede har tilgang til fiber med god kapasitet, sier Amundsen.

Tester bredere båndLaboratorium

Longyearbyen egner seg som et laboratorium fordi det er 2000 innbyggere lokalisert på et avgrenset område. Den har ved flere anledninger fungert som "testlaboratorium" for Telenors teknologiske utvikling og nye tjenester.

Til tross for fjerntliggende beliggenhet kan dagens innbyggere i Longyearbyen dra nytte av det siste innen teknologi, som interaktivt IPTV, fibertilkobling til alle boenheter, triple-play (tv, telefon og internett) og mobilt bredbånd.Ikke nok til alle

Det finnes ikke LTE-dongler å koble i pc-en til alle som ønsker det, men noen utvalgte brukere blant de større bedriftene skal få prøve seg.

– Hvem dette blir avgjøres om et par uker, sier Amundsen.

Både konsernsjef Jon Fr. Baksaas og styreleder Harald Norvik deltok på åpningen søndag.

Venter eksplosiv datatrafikk90 Mbit/s

På hotellet kunne Amundsen hygge seg med nedlastingshastighet på mellom 80 og 90 Mbit/s. Det er sånn omtrent tre ganger så god kapasitet som et vanlig fiberkobling.

Men denne hastigheten vil reduseres etter hvert som flere brukere kobles på.Nytt 3G

Samtidig som Longyearbyen får 4G, er mobilnettene i byene Svea og Barentsburg oppgradert til 3G.

Les også:

Les mer om: