BYGG

Bruker sjokkgranater mot ras

KONTROLL: For å holde veiene åpne, tar Statens vegvesen i bruk sjokkgranater for at rasene skal gå kontrollert.
KONTROLL: For å holde veiene åpne, tar Statens vegvesen i bruk sjokkgranater for at rasene skal gå kontrollert. Bilde: Scanpix
23. mars 2010 - 12:08

Statens vegvesen skal tirsdag ettermiddag ta i bruk sjokkgranater for å sprenge løs snøskavler som utgjør rasfare i Nordreisa i Troms.

Helikopterjobb

Flere innbyggere på Mettevoll i Oksfjord har de siste to døgnene blitt evakuert fra sine hjem mens Vegvesenet har forberedt seg til tirsdagens innsats i fjellet overfor bommen til Kvænangfjellet i Nordreisa kommune.

– Vi skal ta i bruk helikopter med sprengkraft hengende under som sprenger løs skredskavlene som henger i Kvænangfjellet, sier overingeniør Karl Martin Eriksen i Statens vegvesen til Framtid i Nord.

Prøvd tidligere

Metoden er relativt ny på norsk jord, men mer vanlig i andre deler av verden. Tidligere i år prøvde man samme metode ved Breivikeidet i Troms, med godt resultat.

– Man henger en kule med flere sjokkgranater noen meter under helikopteret. Så flyr man inn over skavlen, fyrer av granaten og sjokkbølgene fra denne utløser eventuelle skred, sier Eriksen.

Trygge veier

Metoden er vellykket hvis skred blir utløst. Men selv hvis det ikke går ras, så blir forsøket sett på som vellykket.

At det ikke går ras etter bruk av sjokkgranater betyr nemlig at det ikke er rasfare som tidligere antatt, og veiene i området blir dermed ansett som trygge og kan åpnes for trafikk. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.